دیده‌بان زیستبوم ایران


Channel's geo and language: not specified, not specified
Category: not specified


«دیده‌بان یادگارهای فرهنگی و طبیعی ایران» از همه‌ی کنشگران، استادان، خبرنگاران و دوستداران محیط‌زیست ایران دعوت می‌کند تا ویرانگری‌های زیستبومی را، از برای پیگیری در حد امکانات نهادی مدنی، به این کانال اطلاع دهند.
ارتباط با با گروه مدیریت:
@M_N_F_S

Related channels  |  Similar channels

Channel's geo and language
not specified, not specified
Category
not specified
Statistics
Posts filter




Forward from: پايش محيط زيست
هشدار نسبت به خشکسالی تجمیعی در طبیعت ایران: ۹۶ درصد مساحت کشور دچار خشکسالی بلندمدت است./خبرگزاري ايسنا

@payeshemohitzist


◾️شکرِ تلخ تر از زهر را ما چشیده ام
قامت سبزِ تیره بختی را ما دیده ایم


👌بخشی از توصیه «هییت امنای جلگه جنوبی»خوزستان به ریاست محترم سازمان محیط زیست و معاون ایشان در جهت تمهیدات لازمه برای مشارکت در " کارگاه توسعه بازار آب " با همکاری دولت استرالیا :


«از ارائه گزارشی از اجرای کشت ۱۰۰ هزار هکتار کشت نیشکر که پر مصرف کننده ترین گیاه در مصرف آب را در بین کلیه محصولات زراعی دارد؛ نهراسید و غافل نشوید؛ و بگویید که در خوزستان با متوسط بارندگی کمتر از ۲۰۰ میلیمتر؛ یکصد هزار هکتار نیشکر را توسعه دادید»
@didehbaanzistboom


Forward from: ? خبرگزاری مهر استان سمنان ?
🔹مردم شاهرود هنوز خاطره تلخ قطع درختان مرکز تحقیقات و میدان هفتم تیر را فراموش نکرده‌اند که این بار قطع بیش از ۱۰اصله درخت کاج سبز در مخابرات این شهر خبرساز شد.
🔹کافی است در کوچه کنار مخابرات شاهرود قدم بگذاری آنجا که اصطلاحاً مهمانسرای مخابرات در آن واقع‌شده تا تنه درختان کاج جوانی را مشاهده کنی که یکی‌یکی بانظم خاصی روی‌هم چیده شده‌اند درختانی که تا چند روز قبل سرپا بودند و سایه‌سارشان بر کوچه جنب خیابان مولوی نمایان بود.
🔹شواهد نشان می‌دهد بیش از چهار روز از قطع این درختان می‌گذرد و از روی تنه‌های باقی‌مانده‌شان می‌توان فهمید که بین ۱۰ تا ۱۵ اصله هستند همچنین این تنه‌ها به طرز کاملاً حساب‌شده‌ای در ابعاد خاص بریده و روی‌هم تل انبارشده‌اند گویا منتظر هستند تا خودرویی برای بردنشان به سمت خانه ابدی در پاگرد مهمانسرای مخابرات بپیچد.
🔹درختان کاجی قربانی شدند که قطرشان بیش از ۴۰ سانتی‌متر نبود و روزگاری سایه‌گستر محیط پیرامونی مخابرات شاهرود بودند، مخابراتی که این روزها حتی باغچه‌اش را نیز آب نمی‌دهد و از آشفتگی محیط پیرامونی‌اش معلوم است مسئولانی دارد که کمترین دغدغه را نیز درباره محیط‌زیست ندارند
🔹مسئول سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری شاهرود: شهرداری در جریان نیست!!
🔹پاسخ مخابرات سکوت است

https://www.mehrnews.com/news/4192290/
@mehrsemnan


Forward from: ? خبرگزاری مهر استان سمنان ?
در ادامه قطع درختان؛
قطع درختان در مخابرات شاهرود/ شهرداری اظهار بی‌اطلاعی می‌کند
@mehrsemnan


Forward from: آب...?
مدیریت آب باران ضرورت شهرهای کویری وخشک ایران است


کارشناس اقلیم و هواشناسی آران و بیدگل گفت: با توجه به خشکسالی دهه اخیر و بحرانی بودن وضعیت سفره‌های آب زیرزمینی در ایران و به خصوص در آران و بیدگل ضرورت مدیریت آب باران بیشتر نمود پیدا کرده است.

به گزارش زیست آتلاین، حسین شکری زاده در خصوص مشکلات آب در شهرهای کویری وخشک و مدیریت آن اظهار کرد: در کشور ما که بیشتر به عنوان یک کشور نیمه خشک محسوب می‌شود صرفه جویی آب باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد و مسئولان ومدیران راههای حفظ منابع آب را بیشتر مورد توجه وعمل قرار دهند.

وی افزود: از جمله راهکارهای مناسب برای حفظ وکنترل آب‌های زیر زمینی مدیریت آب باران است که سالهاست در کشورهای توسعه یافته و پیشرفته مورد توجه قرار می‌گیرد تا بیشترین استفاده وبهره وری از این منبع عظیم صورت گیرد.

شکری زاده به محاسبه تقریبی آب باران در آران وبیدگل پرداخت و بیان کرد: با توجه به مساحت تقریبی ۲۰ کیلومتر مربعی سطح آران و بیدگل که معادل ۲۰ میلیون مترمربع می‌شود ضرب در میانگین بارش ۰/۱۳۴ به متر تقسیم بر تعداد روزهای سال وتقسیم بر حجم یک تانکر ۲۰ هزار لیتری کنیم، سهم آب بارش باران روزانه آران وبیدگل در حدود ۳۶۷ تانکر ۲۰ هزار لیتری می‌شود که با مدیریت آن کلی از مشکلات و تنگناهای زیست محیطی حل می‌شود.

به گزارش ایسنا، وی درپایان گفت: بدون شک اگر بخشی از این آب مهار شود، می‌توان برای آبیاری فضاهای سبز شهر از این آب استفاده کرد تا به حفظ منابع آب و بحران سفره‌های آب زیرزمینی کمک شایانی صورت پذیرد واین مساله تنها با مدیریت یکپارچه واصولی میسر می‌شود.

کانال آب
@water_bio


Forward from: پایگاه خبری دلیجان?
به نام او
بیدار شو
زندگی کوچه سبزی ست  میان دل ودشت
که در آن عشق است و گذشت
زندگی مزرعه خوبی هاست
 زندگی راه رسیدن به خداست
لحظه هاتون پراز عشق

📷زاهدی
چنارکهنسال امام زادگان معصوم دلیجان
@delijannet


مناسک توسعه
پاره دوم
در سالهای اخیر راههای نوین جهت رسیدن به آرمان توسعه در دستور کار قرار گرفته است ،به طور نمونه صنعت گردشگری بعنوان جایگزین برخی از صنایع مخرب مطرح شده است و لیکن در این مورد نیز کسانی که با «دید زدن »توسعه غربیها مدل ارایه میدهند، صرفا بدنبال تله کابینیزه کردن مناطق بکر جنگلی و کوهستانی این سرزمین هستند.شایدایشان به صرف دیداری توریستی و سطحی از یک منطقه دارای تله کابین در نقطه ای از جهان آنرا علت العلل پیشرفت فرض کرده و خواهان تعمیم و صدور آن به تمام نقاط ایران هستند.
درمورد پترو شیمایی کردن کشور هم قضیه صورت تلخی بخود گرفته است ، ظاهرا سرزمینهایی که دراثر کم آبی و یا غارت اسلاف پتروشیمی مانند کارخانه های ذوب آهن کمر خرد کرده اند باید میزبان صنعت نابجای دیگری شوند . از طرف دیگر اقای عیسی کلانتری ریاست سازمان محیط زیست در توافقی مبهم وکاملا خلاف ضابطه ،موافقت سازمان متبوعه خودرا با احداث پتروشیمی استانهای شمالی (مازندران و گیلان )اعلام میفرمایند .همین نامه به تنهایی روایتگر تفکر توسعه خواهی درایران است ، دو استان مهم کشور که هنوز تاحدودی توان زیستی خود را حفظ کرده اند به صرف نداشتن پتروشیمی توسعه نیافته تلقی میشوند. چقدر! این تفسیر یادآور آن ارتباطی است که بومیان با ریزش سعادت توسط هواپیما برقرارکرده بوند.
باری ،توسعه چون غزالی گریزپا از دست تکنوکراتهای ما می رمد و به صد حیلت هم تن به دام نمی دهد اما دراین گذر ساختارها ،نهادها و مناسک پرهزینه گوناگون بر دست طبیعت و جامعه گذاشته که خود تبدیل به عامل ورشکستگی در مولفه های مختلف زیستی چون آب ،خاک ،هوا وتنوع زیستی سرزمین شده است . این مناسک که قرار بود که عامل نجات بخش جامعه باشند فرهنگ متنوع و بوم سازگار را در زیر چرخ دنده های گنگ خود خرد نمود و باعث بروز آشفتگیهای فرهنگی وکثیری آسیبهای اجتماعی گردید .با این وجود ما، همچنان با نگاهی گذرا به جهان غرب در حال تبدیل منابع طبیعی نامکرر سرزمین خویش به تندیس هایی هستیم که که در هردوره یکی را عامل توسعه یافتگی و سعادت اِنگاشته ایم .
@didehbaanzistboom


مناسک توسعه
مسعود امیرزاده
آنتونی گیدنز جامعه شناس پرآوازه بریتانیایی درکتاب« جامعه شناسی »خود داستان جالبی را بازگو میکند. براساس روایت گیدنز ،حدود نیم قرن پیش بومیان یکی ازجزایر غرب اقیانوس آرام مراسم مذهبی خاصی را ابداع و آنرا با خلوص و جدیت کامل اجرا میکرده اند.دراین مراسم بومیان بنابه توصیه بزرگان مذهبی قوم خویش ماکتی شبیه هواپیما ساخته و طی مناسکی خاص و مشخص ازآن طلب «کارگو »* میکرده اند.بومیان مزبور هیچکدام با هواپیما آشنایی نداشته و صرفا نظاره گر این اتفاق بودند که سفید پوستان مهاجم به جزیره ایشان از این غولهای آسمانی مایحتاج متنوعی را دریافت کرده که در زبان خود آنها را کارگو میخواندند.ساکنین و مالکین واقعی جزیره از یک سو از رفاهیات سهل الوصولی که از طریق هوا به سفید پوستان میرسد دچار حسرت شده و از سوی دیگر از وجود این مهمانان ناخوانده دررنج قرار گرفته و خواهان رفع مزاحمت ایشان بوده اند. مناسک کارگو فی الواقع راهکاری بوده که توسط ریش سفیدان برای حل هردو مشکل طراحی شده بود.آنها هواپیما را خدای قدرتمندی فرض کرده که میتوان با ساخت ماکت و توسل بدان با شعایری خاص و خلوص نیت هم التماس کارگو های فراوان و بی دردسرنمود و هم از همسایگی اجباری سفید پوستان خلاص شد و زندگی سنتی و بدون مزاحمت خود را ادامه داد .
شاید داستان فوق کمی خنده دار به نظرآمده و ناشی از ساده لوحی بومیان جزیره ای دورافتاده تلقی شود ولی با مقایسه ای گذرا در خواهیم یافت داستان توسعه طلبی کشورخودمان از بسیاری جهات بی شباهت به حکایت فوق الذکر نیست.توسعه خواهان این کشور نیز همانند همان بومیان حسرت خوار درجستجوی نوعی سعادت کارگویی تاکنون ،ماکت های گوناگونی را از جهان غرب برداشت و امتحان نموده اند.
روزگاری جاده سازی نماد توسعه و پیشرفت تلقی گردید و درسالهای بعد سد داری و سدسازی بعنوان تندیس پیشرفت و آبادانی کشور مطرح شد.چه پیش و چه پس از انقلاب هزاران کیلومتر جاده به اقصی نقاط کشور کشیده شد به طوریکه نقطه ای ازاین زیست بوم از آسیب پروژه های راهسازی در امان نمانده است. درمورد سد سازی نیز بعد ازانقلاب این نهضت با قدرتی فزونتر ادامه یافت و تقریبا تمامی آبهای سطحی کشور مهار و درتنور توسعه تبخیر شد ،علی رغم همه این تلاشها و اجرای شعایر مربوطه هیچکدام ما را به توسعه مطلوب و همپایگی کشورهای پیشرفته نرساند. در عوض هرکدام از این تندیسها و مناسک متولیان قدرتمندی یافته اند که جایگاه ایدیولوژیک آنها را در نظام فکری دولت و جامعه حمایت میکند.این حامیان قدرتمند میتوانند وزارتخانه های مربوطه ،بدنه دانشگاهی و تخصصی مرتبط و شرکت های پیمانکاری صاحب ثروت و نفوذ باشند که علی رغم زیانهای بسیار «تندیسهای دروغین سعادت» ، آنها را به اکوسیستمهای نحیف این سرزمین تحمیل میکنند.
برخلاف بومیان داستان گیدنز ،جویندگان «رفاه کارگویی »در کشور به تقلید از ماکت واحد بسنده ننمودند و پس از سد و جاده سراغ شکل (و به صراحت بگوییم شکلک های دیگری) از توسعه را گرفتند. توسعه دانشگاهی و شهری دو نمونه دیگر از مناسک سازی جهت وصول به مقصود بود . بسیاری از مدیران شهری با تصویر برداری شتابزده و سطحی خود از سایر نقاط جهان سعی نمودند با گسترش اتوبانها ،تونلها ،گذرگاههای غیر هم سطح ،توزیع مراکز تجاری و خدماتی مشکل شهرهای بزرگ را حل نمایند ولی نه تنها که هیچ گرهی گشوده نشد بلکه تورم پول و پروژه باعث شد سیل گسترده جمعیت به این مناطق فزونی یافته و مشکلات ساده تبدیل به بحرانهایی پیچیده و لاینحل شود .بطور نمونه درحال شهری مانند تهران علی رغم داشتن بیشمار مال تجاری و اتوبان و زیرگذر و غیره عملا از لحاظ زیستی فاقد شاحصهای لازمه بوده و در فلاکت بسر میبرد و متاسفانه بسیاری دیگر از کلان شهرهای کشور نیز دچار وضعیتی مشابه شده اند.درمورد دانشگاهها نیز چنین توهمی سراغ حامیان این ایده آمد که با گسترش آنها و تعداد بیشتر فارغ التحصیلان کشور به توسعه خواهد رسید . درهر کوی و برزنی دانشگاه تاسیس گردید و گوی سبقت از کشورهای پرجمعیتی چون هند و چین ربوده شد. بسیاری از این دانشگاهها بیش از هر چیز کارخانه پرتیراژ مدرک بود و حاصل آن خیل تحصیل کردگانی شد که علی رغم داشتن مدارک عالیه از دست یابی شغل مناسب محروم مانده و همین موضوع تبدیل به یکی از چالشهای جدی جامعه امروزی شده است.
*cargo
@didehbaanzistboom


آرش میلانی، دبیر کمیته محیط‌زیست شورای شهر تهران، در مصاحبه با ایسنا:

جای خالی نماینده شورای شهر در کمیته اضطرار آلودگی هوای تهران

https://www.isna.ir/amp/96101507695/


Forward from: بامداد جنوب
🔻نامه هشدارآمیز داود پرهیزکار، رئیس سازمان هواشناسی کشور درباره تغییر اقلیم.

➖دي اكسيد كربن
➖بارش كم
➖خشكسالي
➖گرمايش جَو
➖سوخت فسيلي
➖فرونشست زمين
@BamdadDaily


پمپاژ مبالغ خسارات محیط زیستی به حساب‌های شخصی مسئولان

برای جبران دو خسارت وارده به محیط زیست استان لرستان، جمعا مبلغ ۲،۸۵۰،۰۰۰،۰۰۰ تومان اختصاص یافته اما به جای واریز شدن به حساب جرایم و خسارات زیست محیطی، به حساب شکار و صید واریز شده تا حق‌الکشف ۷۰‌ درصدی کاذب را عاید مسئولانی کند که کشفی انجام نداده‌اند...

[در خبر خبرگزاری عد به اشتباه ۲،۸۵۰،۰۰۰ ذکر شده]

http://tn.ai/1619961






نماینده سازمان ملل در ایران :
تهدید اصلی امروز جامعه جهانی را «گرمای کره زمین» و افزایش بیش ‌ازاندازه گازهای گلخانه‌ای دانست. مسائل زیست‌محیطی همچون تغییرات آب و هوایی و کمبود آب و غذا در ایران را نیز ازجمله مسائل بسیار حیاتی ذکر کرد که نیازمند توجه بیش ازاندازه دولت و حکومت ایران است.
@didehbaanzistboom


Forward from: دغدغه های محیط زیستی یک وکیل دادگستری
‍ "مسئولیت مدنی ناشی از آلودگی هوا"


- یک وکیل دادگستری یادداشتی را به رشته تحریر درآورده و در آن نسبت به آلودگی مکرر شهر تهران و شهرهای بزرگ که امروزه بخشی از زندگی عادی شهروندان شده و سلامت محیط‌ زیست را با خطر جدی روبه‌رو کرده، انتقاد کرده است.

- ️هر چند برای اثبات وظیفه دولت جهت محافظت از محیط زیست نیازی به قانون نیست و دست‌کم دولت به عنوان تضمین حق بشری و شهروندی برخورداری از محیط زیست مکلف به اتخاذ تدابیر و سیاست‌های ضدآلودگی است، اما برای پایان دادن به گفت‌وگوها باید گفت قوانین عادی به صراحت به وظیفه دولت در این زمینه اشاره دارد. علیرغم اینکه موافق قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست و مقررات صریح قانون نحوه جلوگیری از آلودگی هوا اولا، وظیفه حفاظت از محیط زیست بر عهده سازمان محیط زیست و دولت است و ثانیاً، دولت جهت جلوگیری از آلودگی هوا وظایف روشن و صریحی در قبال تولید و ورود خودروها و موتورسیکلت‌ها، نحوه فعالیت کارخانجات آلاینده و... دارد، وجود وضعیت بحرانی آلودگی هوا، نشان می‌دهد که دولت به وظایف قانونی خود جهت کاهش یا جلوگیری از گسترش آلودگی هوا عمل نکرده است.

- از لحاظ حقوقی دو مسئولیت مهم برای دولت متصور است:

- نخست مسوولیت کیفری؛

موافق ماده 688 قانون مجازات اسلامی هر اقدام علیه بهداشت عمومی ممنوع است و چنانچه شخصی مرتکب چنین اعمالی شود به حبس تا یک سال محکوم خواهد شد، با توجه به اینکه دولت و سازمان محیط زیست واجد شخصیت حقوقی هستند مجازات حبس راجع به دولت مجری نیست، خاصه اینکه موضوع را مشمول تبصره ماده 20 قانون مجازات اسلامی بدانیم، اما در صورتی که آلودگی هوا منجر به فوت یا آسیب جسمانی اشخاص گردد در صورت اثبات رابطه علیت مسئولیت کیفری دولت برای پرداخت دیه محرز است، اما همانگونه که خواهیم دید یکی از مباحث مشکل در بحث آلودگی هوا اثبات رابطه علیت و سببیت بین فعل زیانبار و ضرر است.

- دوم مسوولیت مدنی؛

فقر ادبیات حقوقی و در نتیجه عدم باور شهروندان بر حق دادخواهی و مطالبه خسارت از دولت و اینکه می‌توان دولت را طرف دعوی مسوولیت مدنی قرار داد نه تنها موجب چشم پوشی مردم از مطالبه حقوق از دست رفته خود شده بلکه باعث شده که دولت در وضعیت مصونیت مطلق قرار گیرد؛ بطوری که اگر فرض کنیم که دولت در خصوص سایر وظایف خود مثل کاهش فقر و اعتیاد ، مبارزه با فساد اداری، استقرار عدالت اجتماعی، بهبود وضعیت اقتصادی و ارتقای فرهنگ جامعه و... موفق بوده است نگاهی اجمالی به وضعیت محیط زیست همانند وضعیت آلودگی هوای شهرها بزرگ ، آلودگی هوای استان های غربی و استان خوزستان، خشک شدن دریاچه ها و رودخانه ها، خالی شدن سفره‌های زیرزمینی و منابع آبی، گسترش کویرها، انقراض گونه های حیوانی و گیاهی و... همگی دال بر این است که دولت کارنامه موفقی در زمینه محیط زیست نداشته است؛ لذا به نظر می‌رسد با افزایش مطالبات مردمی از دولت و فرهنگ‌سازی در خصوص حفاظت محیط زیست به طوری که همگان اعم از دولت و شهروندان بپذیرند و باور کنند که محیط زیست حق همگانی است و نجات محیط زیست میسر نمی شود مگر با همت و تلاش همگان، می‌توان امید داشت که روزی محیط زیست به وضعیت سلامت خود بازگردد.

بروزترین اخبار حقوق ، وکالت ، قضاوت 👇👇👇
https://telegram.me/joinchat/B1ZjlDulAveObWs2wnNpXQ

دغدغه های محیط زیستی یک وکیل دادگستری👇
https://t.me/joinchat/AAAAAEJ9dOBJRGZHDj_wGA


Forward from: دغدغه‌های محیط زیستی و دانشگاهی-Environmental and Academic Concerns
آقای روحانی این هم «را حل»، چرا گوش نمی‌کنید؟
حسین آخانی
آقای روحانی، همه اصلاح طلبیان و اصلاح نطلبیان، معتدلیان، مجلسیان و همه ایان. من هیچ کاری به شما و سیاست و اختلافات جناحی و شرق و غرب ندارم. من فکر می‌کنم شما اگر توانستید و خواستید مشکل ترافیک - که یکی از ساده ترین مشکلات کشور است - را حل کنید همه مشکلات دیگر را هم می‌توانید حل کنید. حل مشکل ترافیک بر خلاف آنچه فکر می‌کنید پول زیادی نمی‌خواهد. فقط یک اراده می‌خواهد که در مقابل اقتصاد فاسد کشور و مافیای شرکت‌های خودروسازی - همان مافیای خصولتی به تعبیر خودتان- ایستادگی کنید. چون می‌دانم نمی‌توانید جلوی این فاسدان بزرگ بیاستید پس حتما نمی‌توانید بقیه مشکلات را هم حل کنید.
به شما چند بار راه حل نشان دادم. چند بار نامه نوشتم. گفتم پول بنزین را زیاد کنید ولی همه زیادی آن را بدهید به گسترش حمل و نقل عمومی. مثلا اگر در روز 10 فروردین1397 از فروش 12 میلیون لیتر بنزین در تهران به قیمت 1500 تومان با کسر 1000 تومان فعلی 6 میلیارد تومان درآمد کسب می‌شود، این 6 میلیارد تومان را ندهید آقای نوبخت برود باهاش آب منتقل کند به کرمان و سد بسازد یا آقای جهانگیری برود برای معادن نقشه بکشد و یا آقای ایکس منطقه آزاد درست کند. مستقیم بدهید به شرکت وارد کننده و یا سازنده اتوبوس تا 7 دستگاه اتوبوس استاندارد به ناوگان اتوبوسرانی اضافه کند و روش بنویسید «خریداری شده از محل افزایش قیمت بنزین».
به همین ترتیب تعداد اتوبوس‌ها و مینی‌بوس‌های پاک و استاندارد را هر روز در شهر تهران و دیگر شهرهای کشور اضافه کنید. برای نمونه در تهران با استفاده از درآمد بنزین در پایان سال می‌شود 2555 اتوبوس و یا 3-4 برابر آن مینی بوس استاندارد اضافه کرد. یعنی نزدیک نیمی از اتوبوس‌های مورد نیاز تهران تامین می‌شود. فقط طی دو سال و نیم تعداد اتوبوس‌ها به بیش از 6000 می‌رسد و شر آلودگی و ترافیک برای همیشه کنده می‌شود. از اول فروردین هم سرویس‌های ادارات را راه اندازی کنید و ببینید که چگونه ترافیک کاهش می‌یابد.
به حرف اون کارشناس نماها هم کوش نکنید که می‌گویند خیابان‌ها را نمی‌توان با اتوبوس پر کرد. اونها کارشناس نیستند. خواسته یا نا خواسته در خدمت منافع ایران خودرو و سایپا هستند و احتمالا در دانشگاه‌های درجه هشتم هم مدرک گرفته‌اند و یا تازه به دوران رسیده‌های رانت خواری هستند که خودشان علاقه‌ای به نشستن در اتوبوس ندارند. شما که خودتان انگلیس بودی و دیدی که اتوبوس‌ها حتی در خیابان‌های تنگ و باریک به راحتی می‌روند و در هر ساعت شبانه روز مردم را جابجا می‌کنند.
اگر این کار را انجام دادید مردم باور می کنند که شما تصمیم دارید برای منافع آنها کاری کنید. مردم باور می کنند شما می خواهید کشور را بسازید و در مقابل کسانی که اقتصاد و منابع کشور را برای خود به انحصار درآورده‌اند، ایستادگی می‌کنید. دود شهر تهران از اگزوز ماشین‌ها در نمی‌آید بلکه از ذهن کسانی در می‌آید که موتور مغزشان سال‌هاست از کار افتاده است و منافع خود را در تداوم آلودگی و ترافیک می‌بینند. این افراد از بس طرح و پروژه اجرا کرده‌اند خسته شده‌اند. با وجودی که بازنشسته شده‌اند به قول خودتان همه جا هستند. آیا فکر کرده‌اید چرا خیابان‌های کشورهایی که بزرگترین و با کیفیت ترین خوودروهای دنیا را تولید می‌کنند خلوت است و مردم وبا اتوبوس و مترو و دوچرخه و پیاده سرکار می‌روند؟
لطفا این متن را آنقدر جابجا کنید تا به دست آقایان روحانی و لاریجانی برسد. https://t.me/eviron_concerns


Forward from: شوراآنلاین
🔴استاندار تهران: ۷۰ درصد عامل آلودگی هوای تهران موتورسیکلت ها، خودروهای فرسوده،کامیون های با عمر بالا و اتوبوس های فرسوده هستند/لازم است بودجه مناسبی در نظر گرفته شود
@shoraonline


Forward from: سازمان حفاظت محیط زیست
⭕️روزانه ۱۲ میلیون لیتر بنزین در تهران مصرف می‌شود
🔻مدير كل محیط زیست استان تهران با بیان اینکه روزانه در تهران ۱۲میلیون لیتر بنزین مصرف می شود، گفت: در چنین زمانی حتی اگر خودرو و سوخت با کیفیت داشته باشیم، باز هم دچار آلودگی هوا هستیم./ مهر

☁️☁️☁️
@DOEchannel


Forward from: سید آرش حسینی میلانی
آرش میلانی در جلسه سازمان بوستانها بر چند محور تاکید کرد :
-لزوم ارایه گزارش شفاف از وضعیت درختان ولیعصر
-ساماندهی پایگاههای اطلاعاتی به ویژه در حوزه باغات
-تسریع در مطالعات

20 last posts shown.

275

subscribers
Channel statistics