📋📋شاخص های توسعه اقتصادی
@ecopolitist#اقتصاد سیاسی و جهان سوم
توسعه اقتصادی که به معنی رشد اقتصادی همراه با تغییرات بنیادین در اقتصاد و افزایش ظرفیت های تولیدی اعم از ظرفیت های فیزیکی، انسانی و اجتماعی در کنار تحول نهادهای اجتماعی است، دارای شاخصهای زیر می باشد:
🔸 شاخص درآمد سرانه.
از تقسیم درآمد ملی یک کشور( تولید ناخالص داخلی) به جمعیت آن، درآمد سرانه به دست می آید. این شاخص ساده و قابل ارزیابی در کشورهای مختلف، معمولا با سطح درآمد سرانه کشورهای پیشرفته مقایسه میشود.
🔸شاخص برابری قدرت خرید( PPP). شاخص درآمد سرانه از قیمت های محلی محاسبه می گردد و در آن سطح قیمت محصولات و خدمات در کشورهای مختلف یکسان نیست. یکی از روش های متداول برای مقایسه ساختار اقتصادی کشورهای مختلف، استفاده از شاخص برابری قدرت خرید است. در این روش، مجموعه ای از قیمت های حاکم در یک کشور در نظر گرفته می شود و از آن برای ارزیابی قیمت تمام کالاهای تولید شده در کشورهای دیگر استفاده میشود.
🔸شاخص درآمد پایدار(SSI, GNA) در این روش، هزینه های محیط زیستی که در جریان تولید و رشد اقتصادی ایجاد می گردد نیز در حسابهای ملی منظور گردیده(چه بعنوان خسارت و چه بعنوان بهبود منابع و محیط زیست) و سپس میزان رشد و توسعه به دست میآید.
🔸شاخصهای ترکیبی توسعه:
از اوایل دهه ۱۹۸۰, برخی از اقتصاددانان به جای تکیه بر یک شاخص انفرادی برای اندازهگیری و مقایسه توسعه اقتصادی بین کشورها, استفاده از شاخصهای ترکیبی را پیشنهاد نمودند. به عنوان مثال میتوان به شاخص ترکیبی موزنی که مکگراناهان (۱۹۷۳) برمبنای ۱۸ شاخص اصلی (۷۳ زیرشاخص) محاسبه مینمود، اشاره کرد.
🔸شاخص توسعه انسانی(HDI)
این شاخص که در سال ۱۹۹۱ توسط سازمان ملل متحد معرفی گردید و شامل در آمد سرانه واقعی(بر اساس شاخص برابری خرید) ، امید به زندگی( در بدو تولد) و دسترسی به آموزش بود، هر چند سال یکبار مورد بازبینی قرار میگیرد.
بطوریکه در جدیدترین گزارش بانک جهانی در سال2018، پنج معیار اساسی برای بررسی شاخص توسعه انسانی تعیین گردیده است :
۱. نرخ زنده ماندن کودکان زیر پنج سال
۲. نرخ زنده ماندن افراد بالای هجده سال تا شصت سالگی.
۳. تعداد سالهای ثبت نام در مدرسه برای افراد زیر هجده سال
۴. کیفیت آموزش تا هجده سالگی
۵. رشد جسمانی تا هجده سالگی.
🔸 حضور فعال زنان در عرصه های اجتماعی.
هرچه حضور فعال زنان در عرصه های اجتماعی، فرهنگی و سیاسی بیشتر باشد، جامعه توسعه یافته تر است. در جوامع توسعه نیافته، نیمی از جمعیت را زنان تشکیل میدهند که اکثراً بیکارند و به این ترتیب نیروی انسانی در این کشورها به نصف کاهش یافته است.
🔸استقلال ملی.
به این مفهوم که سایر دولتها به میزان زیادی نتوانند بر تصمیمات دولت ملی نفوذ و تاثیر بسزا داشته باشند.
🔸آرمان های نو شدن.
میردال شاخصهای دیگری را برای ارزیابی توسعه که آنها را آرمان های نو شدن مینامد به شرح زیر برمیشمارد:
١. خردگرایی؛
٢ توسعه دانش و اجرای موثر برنامه ریزی توسعه؛
٣.افزایش بهره وری؛
۴. ارتقاء سطح زندگی؛
۵.برابری اقتصادی و اجتماعی؛
۶. بهبود نهادها و رفتارها و عادات و رسوم؛
٧.استقلال ملی؛
٨.استحکام و قوام ملی؛
٩. دموکراسی به طور ریشه ای و گسترده در جامعه.
١٠.انظباط اجتماعی.
https://t.me/ecopolitist