شرق دور


Гео и язык канала: не указан, не указан
Категория: не указана


ارتباط https://t.me/aliakbarikhorasan

Связанные каналы  |  Похожие каналы

Гео и язык канала
не указан, не указан
Категория
не указана
Статистика
Фильтр публикаций


🔹صلح و دیگر هیچ
✍علیرضا شریفی

روزنامه جمهوری اسلامی از اخلاق خوب پزشکیان و دولتش به‌خاطر نینداختن گناه به گردن دولت سیزدهم تجلیل کرده و نوشته:

با گذشت ماه‌ها از آغاز به کار دولت چهاردهم حتی یک مورد از شخص رئیس‌ جمهور شنیده نشده است که به دولت قبلی یا دولت‌های قبلی انتقاد کند، مشکلات موجود را به گردن آن دولت‌ها بیندازد و برای سفید نشان دادن خود، دیگران را سیاه نشان بدهد. این، یک فرهنگ متعالی است که باید ترویج و نهادینه شود.


اما از دولت پزشکیان کارهای خوب دیگری هم سرزده؛ مثل انتصابات اخیر که خانم آذر منصوری در یک توئیت از آن این گونه به خوبی یاد کرده است:


سه انتصاب دولت در استانهای ‎#کردستان، ‎#خوزستان و ‎#سیستان_و_بلوچستان با رویکرد تحقق ‎#ایران_برای_همه_ایرانیان و با هدف توجه به حقوق مصرح ملت بزرگ ایران در فصل سوم قانون اساسی است. این انتصاب ها در کنار اقداماتی از جمله تامین لوازم توسعه یافتگی در این مناطق می تواند امیدبخش باشد
.



و کار مهم دیگر دولت چهاردهم در همین روزها، اهدای خانه به بازماندگان حادثه معدن طبس بود. البته گفته شده که این خانه‌ها نیم بها و قسطی است و اولین قسط آن از سال دیگر آغاز می‌شود..  و "رکنا" معترضانه و تا حدی مغرضانه نوشته:
   

با توجه به مرگ معدنچیان به‌دلیل نبود ایمنی، به نظر می‌رسد که پرداخت اقساط بهتر است از سوی مالک معدن صورت گیرد، نه خانواده‌هایی که در شرایط اقتصادی دشواری به سر می‌برند و نان‌آور خود را از دست داده‌اند.

لیکن درکنار این اقدامات مثبت، انتقادها به دولت چهاردهم.،کماکان باقی است. انتقاداتی از قبیل

  عدم رفع فیلترینگ، نامشخص بودن تکلیف بعضی از قوانین که درباره آنها قول‌هائی داده شده بود، ادامه گرانی‌ها، کاهش ارزش پول ملی و...

اما انتقاد اصلی به دولت این است که ما داریم زیر سایه جنگ زندگی می‌کنیم و صدا و سیمای ما مرتب در حال نفرت پراکنی و جعل خبر است و کار ما و نظام‌مان کوبیدن بر طبل انتقام و آفند و پدافند و پاسخ سخت.

طبیعی است در این وضعیت بی‌ثبات داشتن انتطار ثبات انتطار نابه‌جایی است و بنابراین مطالبه درست‌تر پایان دادن به این وضعیت نه جنگ و نه صلح است. ناگفته پیداست که گره کار و چالش اصلی همین است، اما این مطالبه و تقاضای اتخاذ راهبرد صلح به دولت کمک می‌کند تا بتواند یک اقدام خیلی موثر انجام دهد و به این چرخه بی ثباتی پایان دهد.
@Democracya   @Iransharghedoor


🔹رقابت رتبه‌ها با سهمیه‌ها
✍️روزنامه قدس نوشت:

▫️در حال حاضر به نظر می‌رسد دست‌کم ۱۰ نوع سهمیه در کنکور سراسری اعمال می‌شود؛ سهمیه مناطق، معمول‌ترین شکل سهمیه‌بندی کنکور است که کشور را به سه منطقه تقسیم می‌کند؛ اولویت پذیرش با داوطلبانی است که در همان منطقه درس خوانده‌اند؛ مثلاً شهرهای محروم در منطقه۳ قرار دارند و داوطلبی که سهمیه منطقه۳ دارد، باید در وهله نخست با داوطلبان همین منطقه رقابت کند. تهران و برخی کلانشهرها در زمره منطقه یک قرار دارند و بیشتر شهرهای کشور هم شامل منطقه۲ می‌شوند.

▫️همچنین سهمیه مناطق زلزله‌زده و سیل‌زده هم در سال‌های اخیر اضافه شده و شامل داوطلبانی است که در این مناطق درس خوانده‌اند. این سهمیه، ۵درصد ظرفیت مازاد پذیرش دانشجو را شامل می‌شود.

▫️از سوی دیگر، سهمیه ایثارگران، رزمندگان و خانواده شهدا نیز فقط یک بار برای گزینش دانشگاه‌های دوره روزانه قابل استفاده است. سهمیه رزمندگان به اعضای خانواده فردی تعلق می‌گیرد که حداقل ۶ماه در جبهه‌ها حضور داشته است.

▫️سهمیه ایثارگران هم با توجه به درصد جانبازی، شامل سهمیه ۵ تا ۲۵ درصدی در کنکور می‌شود.

▫️سهمیه بهیاران نیز شامل دانش‌آموختگان رشته بهیاری می‌شود که البته فقط برای ورود به رشته پرستاری قابل استفاده است، موضوعی که همواره مورد اعتراض جامعه پرستاری بوده است؛ این سهمیه شامل ۵درصد ظرفیت رشته پرستاری در دانشگاه‌های مختلف می‌شود.

▫️اما یکی از عجیب‌ترین سهمیه‌ها، سهمیه کارمندان دولتی است که شامل کارمندان رسمی وزارت علوم و دانشگاه‌ها می‌شود؛ این سهمیه به کارمندان زیر ۳۵سال سن تعلق می‌گیرد و بر این اساس، ۱۰درصد ظرفیت پذیرش در دوره‌های شبانه به این گروه از کارمندان اختصاص پیدا می‌کند.

▫️البته یکی از تبعیض‌آمیزترین سهمیه‌ها در سهمیه‌های کنکور به فرزندان اعضای هیئت علمی دانشگاه‌ها تعلق می‌گیرد؛ فرزندان استادان دانشگاه در صورت رسیدن به حد نصاب حداقل ۹۰درصد نمره یک رشته می‌توانند به هر دانشگاهی که تمایل داشتند، انتقالی بگیرند. همچنین در صورت رسیدن به ۹۲.۵درصد حدنصاب نمره آخرین فرد پذیرفته شده در سهمیه آزاد می‌توانند حتی در رشته دلخواه خود ادامه تحصیل دهد.

▫️در کنار سهمیه‌هایی که به‌طور رسمی وجود دارد، سهمیه‌های غیررسمی نیز وجود دارد که به‌خصوص در دانشگاه‌هایی مثل فرهنگیان یا دیگر مؤسسات آموزش عالی که مراحل گزینش دانشجو را نیز دارند، اعمال می‌شود. این سهمیه‌ها معیار و شاخص خاصی ندارد و به بررسی افکار و اعتقادات دانشجو می‌پردازند و شاخص‌هایش قابل تفسیر و به سلیقه سیاست‌گذاران بستگی دارد.

قدس



@Iransharghedoor


🔹حاکمانی که فریب دروغ های تبلیغاتی حکومت خودشان را خوردند
✍بیژن اشتری

پروپاگاندا، یا تبلیغات سیاسی، برای دیکتاتورها در حکم‌ شمشیر دو لبه است.فایده پروپاگاندا برای دیکتاتور، ذهن‌شویی عمومی و بسیج مردم حول آرمان‌های واهی و تحریف واقعیت‌ها‌ست ؛ مقوله‌ای که برای بنده و شما کاملا آشناست و نیاز به توضیح اضافه ندارد. اما پروپاگاندا زمانی برای دیکتاتور خطرآفرین و مهلک می‌شود که او دروغ‌هایی را که دستگاه تبلیغاتی خودش ساخته و پرداخته راست می‌انگارد و بر همین اساس سیاست‌گذاری می‌کند و ماشین حکومتی‌اش را به جلو می‌راند.

استالین در زمانی که میلیون‌ها نفر از مردم شوروی به دلیل سیاست های غلطش بر اثر گرسنگی در حال مرگ بودند تحت تاثیر فیلم‌های تبلیغاتی سینمای شوروی گمان می‌کرد که دهقانان شوروی در اوج رفاه و تنعم به سر می‌برند و میزهای غذای آن ‌ها از فرط سنگینی تاب ورداشته و آن‌ها از صبح تا شب کار دیگری ندارند جز خوردن و نوشیدن و بالالایکا زدن و رقصیدن در دور میزهای پر از کباب و شراب.او عاشق تماشای فیلم «ولگا،ولگا» بود که در آن تصویری شاد و سرخوش از زندگی در شوروی دهه سی ارائه شده است.می‌گویند حداقل بیست بار این فیلم موزیکال را تماشا کرد.و استالین که در طول حکومتش ندرتا از کاخ کرملین بیرون می‌آمد با اتکا به همین فیلم‌ها و تصاویری که در سینمای خصوصی‌اش می‌دید سیاست مرگبار کشاورزی‌اش را طراحی کرد و موجب مرگ صدها هزار دهقان کشورش شد و گناه هر اعتراض و مخالفت و قصوری را هم به گردن دشمن خارجی و عوامل داخلی‌اش انداخت.

چائوشسکو،حاکم دیکتاتور رومانی،سه ماه مانده به سرنگونی و اعدامش با آرای نود و هفت درصد به اصطلاح نمایندگان مردم برای یک دوره دیگر رییس جمهور کشورش شد.او با اتکا به دروغ های رسانه‌های خودش واقعا خیال می‌کرد که نود و هفت درصد مردم طرفدارش هستند و عامه مردم او را می‌پرستند.آنقدر از محبوبیت و جایگاه محکم خود در رأس قدرت مطمئن بود که شورش عمومی مردم کشورش را باور نکرد و آن را اغتشاش مشتی فریب‌خورده خارجی تصور کرد.او در حساس‌ترین دوران حکومتش ،که مردم خود را برای سرنگونی‌اش آماده می‌کردند، برای یک سفر رسمی عازم ایران شد.او فقط زمانی پی به واقعیت برد که صدای مخالفان را در یکی از همان تظاهرات‌های به اصطلاح میلیونی پروپاگاندایی‌اش شنید.که البته دیگر خیلی دیر بود.بهت و حیرت او در آن تظاهرات باید برای هر دیکتاتوری عبرت انگیز باشد هر چند که دیکتاتور ها هرگز هیچ درسی از تاریخ نمی‌گیرند و محکوم به گام برداشتن در مسیرهای تکراری‌اند.



@bijan_ashtari
@Iransharghedoor


یک خاخام یهودی در حال انجام مراسم ازدواج زوج یهودی در رستورانی در تهران است. داماد و خاخام هر دو جام شرابی در دست دارند.

عکس از کاوه کاظمی، زمستان ۱۳۷۲




@Iransharghedoor


🔹 فاطمه خواجه پور



@Iransharghedoor


خوراکی‌ها ۵۵ درصد هزینه خانوار را در مهر به خود اختصاص دادند


تا انتخابات آمریکا (۵ روز) / هریس احتمالا با چالش مواجه باشد

🔹کامالا هریس با حامیانش در الیپسه در واشنگتن دی‌‌‌سی صحبت کرد؛ مکانی که رقیب او و رئیس‌‌‌جمهور سابق دونالد ترامپ قبل از حمله به ساختمان کنگره در ۶ ژانویه ۲۰۲۱ در آن سخنرانی کرده بود.

🔹هریس در سخنرانی خود گفت که بیش از یک دهه است که ترامپ قصد دارد جامعه ما را دو‌قطبی کند.

🔹ترامپ در آلن‌‌‌تاونِ پنسیلوانیا، تنها دو روز پس از آنکه یک کمدین در گردهمایی خود در نیویورک سخنان نژادپرستانه‌‌‌ای درباره پورتوریکو‌تبارها بیان کرد و توفانی از انتقادات را برانگیخت، کارزار انتخاباتی خود را برگزار کرد.

🔹ترامپ در سخنرانی خود با اشاره به وضع اقتصادی فعلی گفت: آیا وضع شما نسبت به چهار سال گذشته بهتر شده است؟ مردم یکصدا فریاد زدند: «نه.

🔹بر اساس آخرین نظرسنجی رویترز/ایپسوس، برتری هریس بر ترامپ در آخرین مرحله انتخابات کاهش یافته است. بر اساس این نظرسنجی، او تنها یک‌درصد از نامزد جمهوری‌خواهان، ۴۴‌درصد به ۴۳ درصد، در سطح ملی برتری دارد.

🔹این نظرسنجی همچنین نشان می‌دهد که برتری هریس از اواخر سپتامبر به طور پیوسته کاهش یافته است.

🔹یک نظرسنجی تلفنی و آنلاین جداگانه توسط راسموسن نشان می‌دهد که هریس احتمالا با چالش مواجه باشد. بر اساس این نظرسنجی، ۴۷‌درصد از رای‌‌‌دهندگان احتمالی ایالات متحده به او نظر مثبت دارند و ۳۳‌درصد نظر «بسیار مساعد» دارند.

🔹با این حال، ۵۱‌درصد او را «نامطلوب» می‌‌‌بینند و ۴۴‌درصد تصور «بسیار نامطلوب» دارند.

متن کامل


@den_ir
@Iransharghedoor
.


.


🔹پارک ملت مشهد





@Iransharghedoor


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
این تغییرات کوچک است که زندگی را آسان‌تر می‌کند
بخصوص تغییر در کاری که چند هزار سال بدون تغییر بوده




@Iransharghedoor


🔹عصر دیروز تو والنسیا اسپانیا تو ۴ ساعت ۳۴۳ میلیمتر بارون (معادل بارش کل یکسال) اومده و ۹۵ نفر کشته شدن و شهر همچنین وضعیتی داره




@Iransharghedoor


🔹روزنامه هم‌میهن:
تمام کشورهای عضو بریکس اف ای تی اف را پذیرفته اند و مراودات مالی و تجاری آنان در قالب اف ای تی اف است.



🐞 حتی اگر توانستید سرمایه گذار جذب کنید، چون روابط بانکی قطع است عملا امکان سرمایه‌گذاری نیست....
می‌ماند رشد از طریق بهره وری
البته که بهره‌وری در شرایط خیلی حساس کنونی......



@Iransharghedoor


رشد ۸ درصدی مستلزم چندین همت سرمایه داخلی و چندین میلیارد دلار سرمایه خارجی است....

شاید جناب جلیلی می‌خواهند تحریم ها را بردارند


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
حیف! مردم خسته از هیاهوی جنگ این حرفها رو گوش نمی‌کنند.




@Iransharghedoor


داگز شماره ۲
با رویکردی متفاوت

ایردراپ بسیار معتبر و بسیار ساده

ساز و کار جالب توجه:

شما در این ربات بر اساس دستاورد خود در پروژه‌های نات کوین، داگز و همستر پاداش می‌گیرید.

تایید و حمایت یکی از تاثیرگذارترین افراد اکوسیستم TON (ویکتور) 💎

حضور سرشناس ترین فعالان این حوزه از دیشب در این پروژه (من جمله ولادیمیر اسمرکیس، بنیانگذار بلوم) 🌟

حمایت صرافی Gate.Io

و احتمالا شروع پیش فروش به همین زودی

برای دریافت امتیاز paws نیاز نیست ولت خودتون‌رو‌کانکت کنید.
دسترسی به دیتابیس پروژه نات کوین و داگز این پروژه رو جالب و مرموز میکنه!

🔥🔥🔥نکته ‌مثبتش  اینه نه‌کلیکی هست ، نه قراره وقتی پای پروژه بزارید 🔥🔥🔥


🔹در مورد جنگ هم اتریشی باشید!
✍️امیرحسین خالقی

کار ایران و اسرائیل بناست به کجا برسد؟ این روزها خیلی ها نگران جنگ هستند که کار بناست به کجا برسد. پیشگویی بیزینس متخصصان فال قهوه است و فقط می توان حدس زد. اما دیدم عده ای معتقدند عاقلانه نیست جنگی در بگیرد. شبیه استدلال هایی که پیش از جنگ جهانی اول حتی برایش کتاب می نوشتند که با توجه به افزایش روابط تجارت کشورها بعید است شاهد جنگی باشیم.

اما اتریشی جماعت (مکتب اقتصاد اتریشی) درباره جنگ نیز همان حرفی را که در مورد اقتصاد دارد تکرار می کند: بحران ذاتی دانش و انگیزش: دولت ها نه می توانند و نه می خواهند که بدانند! وقتی می گوییم دولتی ها همه چیز را در مورد اقتصاد نمی دانند چرا باید فکر کنیم در مورد جنگ و نظامی گری از همه جوانب باخبرند؟ وقتی می گوییم در اقتصاد سود و زیان تصمیم ها به خودشان بر نمی گردد پس انگیزه کافی برای بهترین تصمیم ندارند، چرا باید فکر کنیم در مورد جنگ بهترین تصمیم را می گیرند؟

خلاصه کنم: جنگ هم اتفاقی انسانی است، بس بسیار انسانی! اینجا هم انسان ها تصمیم می گیرند که سوگیری، خطاها، انگیزه های خودشان را دارند؛ بوروکراسی هم راه خودش را می رود و محدودیت های خودش را اعمال می کند؛ امیدوارم ایران ما بماند ولی دولت ها شاید تصمیماتی بگیرند که پایانش فاجعه باشد، چیزی که در شرایط حساس کنونی به شدت محتمل است، امیدوارم خداوند میهن ما و مردمش را در برابر مصائب آتی احتمالی حفظ کند، الله اعلم.



@RahbordChannel
@Iransharghedoor


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
حتما این اتفاقات قبیحه در مملکت محروسه ما رخ نمی‌دهد...
الآن مثلا نیمی از باشندگان کانادا فارسی زبانند....

مملکت صاحب دارد اینجور نیست هر کس خواست هر شعاری خواست بدهد....
ایران ما از این سوسولبازی ها نمی کنند.


هميشه گمون می‌کنیم ای شرایط حساس خیلی شرایط حساس کنونی تریه ولی همیشه هم چند وقت بعد تر با دیدن یه شرایط حساس کنونی تر غافلگیر می‌شیم.


🔹معمای «گرداب بحران»

👤 دکتر رحمن قهرمانپور

✍️ به نظر می‌رسد ایران و اسرائیل وارد آن چیزی شدند که در ادبیات بحران به‌عنوان نردبان تنش یا بحران شناخته می‌شود.

✍️ یعنی دو طرف مناقشه به‌تدریج و در برخی موارد، بدون آنکه خودشان بخواهند، از نردبان بحران بالا می‌روند و به تعبیری دیگر در گرداب تنش‌افزایی گرفتار می‌شوند.

✍️ این امر دلایل مختلفی دارد؛ از اثبات برتری در تقابل و نبرد گرفته تا پاسخ به افکار عمومی داخلی و برداشت و ذهنیت تصمیم‌گیران.

✍️ در چنین شرایطی حتی متغیر شانس هم گاهی مهم می‌شود. مثلا هنوز معلوم نیست که تاثیر لو دادن نقشه حمله به ایران در اقدام دو شب پیش اسرائیل چه بود؟

✍️ مقایسه عملیات وعده صادق ۱ و ۲ و نیز دو اقدام تهاجمی اسرائیل به ایران نشان می‌دهد که از دید تصمیم‌گیران دو کشور هنوز طرف مقابل قانع نشده است که واکنش نشان ندهد.

✍️ بنابراین تا زمانی که محاسبات دو طرف و این نحوه ارزیابی از صحنه تغییر نکرده است، احتمالا شاهد تداوم بحران و تصاعد آن ولو در بلندمدت خواهیم بود.

✍️ می‌توان گفت، نتانیاهو به تشدید تنش و حتی درگیر کردن آمریکا در یک تنش بزرگ منطقه‌ای تمایل دارد. تل‌آویو می‌خواهد مطمئن شود که در تنش‌های آینده از حمایت همه‌جانبه آمریکا برخوردار خواهد بود.

✍️ نگاهی به نحوه برخورد ایران با حمله دیروز اسرائیل نشان می‌دهد که شباهت‌هایی بین نوع واکنش دیروز و واکنش چند ماه قبل ایران وجود دارد. اگر این ادعا درست باشد، می‌‌‌توان گفت الگوی بحران ۶ماه گذشته احتمالا در ماه‌‌‌های آینده ادامه خواهد داشت.

✍️ این الگو چنین است: اسرائیل به نیروهای نیابتی ایران در لبنان و سوریه حمله می‌کند یا در داخل ایران عملیات خرابکاری انجام می‌دهد و بنابراین ایران را وادار می‌کند که واکنش نشان دهد. اسرائیل هم دست به یک اقدام گسترده‌‌‌تر و سخت‌‌‌تر می‌‌‌زند و دامنه تنش را بالا می‌‌‌برد تا به تعبیر خودش استراتژی افزایش تنش برای کاهش آن را پیش ببرد.

✍️ از این زاویه شواهد متعددی وجود دارد که نشان می‌دهد ما وارد گرداب بحران شده‌‌‌ایم.

@den_ir
@Iransharghedoor


دارایی بزرگ و ‍سرمایه ملی ما چیست؟

🔸دارایی‌های ایران، فقط نفت و گاز و دماوند نیست. تاریخ و ادبیات و فلسفه و گرایش‌ها و جریان‌های فکری ایرانیان، و صدها و هزاران شخصیت برجسته نیز، جزء سرمایه‌های گرانقدار ما است.

بله؛ این سرمایه اندک یا بسیار، به نقد و غنی‌سازی نیاز دارد؛ اما نشناختن درست آنها، نتیجه‌ای جز «بحران هویت» ندارد. این بحران، دو پیامد ناگوار دارد: نخست اینکه پایه‌های نظام اجتماعی کشور را سست می‌کند و دیگر آنکه سرمایه‌ها و فرهنگ‌های بیگانه و دور از واقعیت‌های بومی ما را حلال مشکلات ما نشان می‌دهد. ما نمی‌توانیم جز با آنچه ریشه در تاریخ و فرهنگ و تجربه‌های دور و نزدیک ما دارد، کلیدی برای مشکلات‌م‍ان بسازیم.

⭐️سرمایه ملی، یعنی آنچه در این سرزمین پدید آمده و جزئی از تاریخ و فرهنگ و هویت ما شده است. بنایراین هم اسفار ملاصدرا جزء ثروت ملی ما است و هم همه کتاب‌هایی که در نقد آن نوشته‌اند. هم مثنوی مولانا، گوهری درخشنده‌ در صندوق منابع ملی ما است و هم همه فتواها و مقالات و سخنرانی‌ها و نقدهایی که علیه آن صورت بسته است. هم شاهنامه خواندنی است و هم اسکندرنامه نظامی که در آن قهرمانْ اسکندر است و قربانی، ایران.

⭐️تخت جمشید، گنج ملی است؛ اگرچه سازندگان آن، دینی غیر از دین کنونی ایرانیان داشته‌اند. همه پیشینیان ما –از حاکم و محکوم –نماینده‌ای در وجود ما و رگی در هستی ما دارند که باید آنها را درست بشناسیم.

⭐️مردمی که به هر بهانه‌ای با گذشته خود قهر کنند و هر شخصیت و کتاب و اندیشه‌ای را به این بهانه که ما اکنون به‌گونه‌ای دیگر می‌اندیشیم و زندگی می‌‌کنیم، کنار بزنند، ریشه‌های خود را به باد فنا داده‌اند. خوب یا بد، اینها ریشه‌های ما است و نام هر یک از آنها باید بر سینه خیابان یا کوچه‌ای یا دانشگاهی حک شود تا رهگذران بدانند که از کجا آمده‌اند و به کدامین سو می‌روند و چرا اکنون در این نقطه ایستاده‌اند.

⭐️ما حق داریم که هر روز، طوری دیگر بیندیشیم؛ اما حق نداریم که دیروز را بالکل از صحنه روزگار حذف کنیم و چیزی به نام حافظه تاریخی را به شمار نیاوریم. انکار و حذف و ندیدن، ویرایش نیست؛ دزدیدن در و پنجره تاریخ است. من حق دارم فلان شخصیت را نقد کنم؛ اما اگر روزی خواستم تاریخ بنویسم، حق ندارم سهم او را در شکل‌گیری بخشی از تاریخ این سرزمین، درست گزارش نکنم. ایران، یعنی همه اینها و همه آنچه رخ داده است.

⭐️ هیچ ملتی با انکار گذشته خود و حذف نمادهای تاریخی خویش، نتوانسته است آینده‌ای دلچسب برای خود رقم زند. اگر به کتاب یا اندیشه یا شخصیتی، به چشم سرمایه بنگریم، به این معنا نیست که تسلیم او شده‌ایم؛ بلکه فقط پذیرفته‌ایم که این دریاچه شور یا شیرین هم جزء سرزمین ما است. مگر ما اکنون برای احیای دریاچه ارومیه که شوری آن، چشم را از ده قدمی می‌سوزاند، دست و پا نمی‌زنیم؟

بگذریم از اینکه «معشوق من است، آن که به نزدیک تو زشت است.» یعنی ممکن است آنچه من دوست دارم، تو نپسندی و آنچه تو را خوش می‌آید، مرا ناخوشایند باشد. به هر روی، آنچه بوده است، بخشی از حقیقت تاریخی ما است و اگر در شناخت آن، صادق و کوشا نباشیم، سرمایه‌ای هنگفت را دور ریخته‌ایم.
متأسفانه تاریخ کهن و معاصر ما تاریخ حذف و قلع‌وقمع است. اشکانیان، همه آثار هخامنشیان را از بین بردند، و ساسانیان هر اثری که اشکانیان را در یادها زنده می‌کرد، با خاک یکسان کردند. نتیجه؟

تا چند دهه پیش حتی یک ایرانی از وجود پادشاهی به نام کوروش و شیوه کشورداری او خبر نداشت؛ چنانکه فردوسی هم نمی‌دانست. نتیجه؟ مردم در دوره قاجار گمان می‌کردند که تاریخ ایران از روز تاجگذاری آغامحمدخان آغاز شده است و پیش از آن، ماقبل تاریخ بوده است. اگر این شیوه، اکنون نقد و اصلاح نشود، دور نیست که فردا، کسانی بیایند که هیچ اثری از ما باقی نگذارند و آنچه دوست دارند درباره ما بگویند.
برای اینکه هر نسل تازه‌ای، چرخ را دوباره اختراع نکند و همه‌ چیز را از نو نیاغازد، نخست باید میراث خود را درست و دقیق و منصفانه بشناسد و اگر با یک چشم، آینده را می‌پاید، با چشمی دیگر در گذشته بنگرد تا تجربه‌های پیشین را از کف ندهد؛ وگرنه آنچه باید چراغ راه باشد، خود معمایی خردسوز می‌شود.

✍ زنده‌یاد رضابابایی



Показано 20 последних публикаций.