#نظریه_های_شخصیت
#نظریه_های_رفتارگرایی_و_یادگیری_اجتماعی
#برس_فردریک_اسکینر
〽️ متن نهم / فردریک اسکینر
✅ ادامه رفتار پاسخگو
📋 به عبارت دیگر، تداعی محرک - پاسخ مستقیم روی میدهد. در روان شناسی،associationیعنی ارتباط خاصی بین دو متغیر، که معمولا ارتباط علت و معلولی است. همه رفلکسها (بازتابها) نمونه هایی از رفتار پاسخگوست (مثلا، انقباض مردمک چشم در مقابل افزایش نور و انبساط آن در مقابل کاهش نور).
🟡برخلاف پاولف و واتسون، اسکینر روی رفتار پاسخگو تأکید نداشت. به جای آن، روی رفتاری تأکید میکرد که با هیچ محرک شناخته شدهای ارتباط نداشت. او به رفتاری که ظاهرا از سوی خود ارگانیزم صادر می شد نه از سوی یک محرک آشنا، رفتار عامل میگفت.
🟡اصطلاحoperantاز فعلto operat می آید و منظور از آن، رفتاری است که روی محیط عمل میکند تا پیامدهایی که آنها نیز خود رفتار را تقویت میکنند به وجود آید (عامل، اسم فاعل از فعل عمل کردن است، به معنای عمل کننده).
🟡اسکینر معتقد بود که رفتار عامل، در اثر برانگیختگی یا تحریک به وجود می آید، تحریکی که شناخته شده نیست بلکه باید برای کشف علت آن، تحقیق شود.
🟡بنابراین، به نظر می رسد که آن رفتار آزادانه تولید یا انجام شده است. رفتارهای عامل می توانند، در غیاب هرگونه محرک برانگیزاننده روی دهند. در این حالت، گفته می شود که آن رفتارها آزادانهemitشده است. رفتار عامل را رفتارemittedمینامیم، از این لحاظ که در موقعیتی روی میدهد که در آن تعداد زیادی محرک وجود دارد و به نظر می رسد که خود فرد، آزادانه، به انجام دادن آن مبادرت کرده است.
🟡 به عبارت دیگر، فاعل است که انتخاب میکند چه زمانی و چگونه پاسخ دهد. اما اگر محرکی بتواند وقوع رفتار عامل را تحت کنترل خود در آورد، یعنی، احتمال روی دادن آن را تغییر دهد، گفته خواهد شد که آن محرک، رفتار عامل را سبب میشود. اصطلاحoccasion(سبب شدن) به این معناست که رفتار عامل تحت کنترل یک محرک قبلی است. فعلto occasion یعنی فراهم آوردن موقعیتی که در آن، رفتار عامل، با احتمال بیشتری روی خواهد داد.
🟡اسکینر معتقد بود که دانستن علت و ریشه رفتار عامل مهم نیست. مهمترین ویژگی رفتار عامل این است که تحت کنترل پیامدهای خود است. به عبارت دیگر، آنچه بعد از وقوع رفتار عامل روی می دهد اهمیت دارد و سرنوشت آن را تعیین میکند. رفتار عامل روی محیط عمل میکند تا در آن نوعی تغییر به وجود آورد. تغییرات به وجود آمده تعیین میکنند که دفعات بعد، این رفتار با چه فراوانی روی خواهد داد.
🟡در بعضی کتابها، نتيجه رفتار عامل، به طور خلاصه، پیامد نامیده می شود.
پیامد رویدادی است که بعد از پاسخ به وقوع میپیوندد و احتمال روی دادن آن را کمتر یا بیشتر میکند. پیامدها انواع مختلف دارند و در همه ابعاد حسی به وقوع میپیوندند. وقتی کلید چراغ را میزنید، دکمههای تلفن را فشار میدهید، رانندگی میکنید، یا در را باز میکنید، این رفتارهای عامل به پیامدهای زیر منجر می شوند: دیده شدن اشیا، حرف زدن با دوست، رسیدن به مقصد، و وارد شدن به اتاق.
🟡 پاداش یا تقویت کننده مثبت به پیامدی گفته می شود که احتمال وقوع رفتار عامل را افزایش می دهد. مثلا، فرض کنید که ماشینتان استارت نمیزند، اما با سوئیچ بازی میکنید و ناگهان ماشین روشن می شود. بر اساس این تقویت، در دفعات بعدی که ماشین روشن نمی شود، احتمال بازی کردن با سوئیچ بیشتر می شود، یعنی، احتمال تكرار رفتار عامل بازی کردن با سوئیچ) افزایش می یابد.
🔜 مبحث بعد؛ شرطی سازی عامل
🌐کانال نظریه های روانشناسان
🆔
https://t.me/History_of_Psychology