مجلۀ ندای اسلام


Гео и язык канала: не указан, не указан
Категория: не указана


مجلۀ ندای اسلام با مدیرمسئولی مولانا خدارحم لکزایی بهادری و سردبیری مولانا محمدقاسم بنی کمال (قاسمی)، تحت اشراف شیخ‌الاسلام مولانا عبدالحمید با رویكردی مستند و اعتدالی منتشر می‌شود.
برای ارتباط با ادمین روی لینک زیر کلیک نمایید.
@ya61shahbakhsh

Связанные каналы

Гео и язык канала
не указан, не указан
Категория
не указана
Статистика
Фильтр публикаций


#ادب_و_عرفان

💠 فقه ظاهر و فقه باطن

✅ علما و دانشمندان اسلامی در يك تقسيم‌بندی احكام و فرامين اسلامی را به دو دسته تقسيم كرده‌اند. پاره‌ای از احكام شريعت از زمرۀ افعال ظاهری بندگان به‌شمار می‌آيند و هر فرد مسلمان موظف به رعايت آن‌هاست، از قبيل نماز، روزه، حج، زكات، احكام ازدواج و طلاق، حقوق زوجين، تقسيم ارث و... كه از آن به علم فقه تعبير می‌شود. اما برخي ديگر از احكام شريعت به درون و باطن انسان تعلق دارند، از قبيل محبت با خداوند و ترس از او، به ياد خدا بودن، بی‌رغبتي به دنيا، راضي بودن به تقدير خداوند، حرص‌نورزيدن، حضور قلب در عبادت، احكام ظاهری فوق را خالصانه و براي كسب رضايت پروردگار انجام دادن، حقير نپنداشتن هيچ كس، دوري از خود‌پسندی، كنترل عصبانيت و...، كه به‌دست‌آوردن چنين ارزش‌های اخلاقی و باطنی را «تزكيه» يا «عرفان» می‌نامند.

✅همان‌گونه‌كه عمل‌كردن بر احكام ظاهری از قبيل نماز، روزه و... فرض و واجب است، به همان صورت عمل‌كردن بر احكام باطنی از روي قرآن و سنّت فرض و واجب است. حتی تلاش كردن براي مصون ماندن از مفاسد باطنی مهم‌تر است؛ زيرا مفاسد باطني بر اعمال ظاهری نيز تأثير منفي می‌گذارند.(تهانوی، تزكيه و اصلاح: 11ـ12)

✅علامه سيّدابوالحسن ندوي، رحمه‌الله، در مورد اهميت احكام باطنی می‌نويسد: جايگاه اين احكام [باطني] در شريعت، همانند جايگاه روح نسبت‌به جسم و جايگاه مغز نسبت‌به پوست است. سپس در ذيل اين عناوين، جزئيات و آداب و احكام زيادي وجود دارد كه آن‌ها را به‌صورت علمي مستقل و فقهي جداگانه درآورده است. اگر علمی كه به شرح و تفسير دستة اول مربوط است، «فقه ظاهر» ناميده شود، می‌توانيم علمی را كه اين كيفيات و حالات را بررسي می‌كند و راه‌های رسيدن به آن‌ها را نشان مي‌دهد، «فقه باطن» بناميم.(ندوی، نگرشی نوين به تزكيه و احسان: 59)

▫️برشی از مقالۀ «فقه باطن؛ فصلی فراموش‌شده از زندگی مسلمان» نوشتۀ سيّدشهاب‌الدين موسوی، چاپ شده در شمارۀ 47/48 مجلۀ ندای اسلام

https://t.me/nedayeislammagazine1379


#تربیت_و_خانواده

🔻ضوابطی که لازم است زوجین در ميان خود وضع كنند تا هنگام خشم، پا را فراتر نگذارند و با مشاجرۀ لفظی موجب افسردگی کودکان خود نشوند:

1ـ همديگر را تحمل كنند؛

2ـ وقتي يكي خشمگين و برافروخته مي‌شود، ديگري مقابله به مثل نكند؛

3ـ خاطی به اشتباهش اعتراف كند و لجاجت نورزد؛

4ـ تلاش كنند، اختلافات طولانی نشود و بيشتر از يك شبانه‌روز از همديگر قهر نكنند؛

5ـ به جز در موارد محدود از تكرار سرزنش در يك موضوع خاص بپرهيزند؛

6ـ به هيچ كس اجازه ندهند در ميانشان دخالت كند؛ اگر چه آن شخص خويشاوند، دوست يا فرزند باشد.

🔺توافق مذكور كه بهتر است مكتوب باشد، در كاهش اختلافات خانوادگي تأثير بسزايي دارد؛ به‌ويژه زماني‌كه زوجين به تداوم زندگي مشتركشان رغبت نشان می‌دهند. در پايان احاديث صحيح و مشهوری را در اين باب يادآوری می‌كنيم، پيامبر خدا می‌‌فرمايد: «لاتغضب؛خشمگين مشو.» همچنين مي‌‌فرمايد: «من كان يؤمن بالله و اليوم الآخر فليقل خيراً أو ليصمت؛ هر كس به خدا و روز آخرت ايمان دارد، سخن نيكو بگويد يا ساكت شود.»


▫️برشی از مقالۀ «اختلافات والدين و تأثير آن بر روح و روان فرزندان» نوشتۀ محمّدلطفي صباغ، ترجمۀ عبدالرحمن عيدوزهی، چاپ شده در شمارۀ 47/48 مجلۀ ندای اسلام


https://t.me/nedayeislammagazine1379


🔹نگاه اسلام به جنگ و جهاد


اسلام نسبت به نارسایی‌ها و کوتاهی‌های اندیشۀ انسانی بی‌تفاوت نبوده و تاریخ گواه است که زشتی و پلیدی فقط با پند و نصیحت نابود نمی‌گردد؛ همانطورکه گاهی صلح و امنیت نیز بدون جنگ محقق نمی‌گردد. برای رسول خدا صلّی‌اﷲعلیه‌وسلّم نیز مواقعی پیش می‌آمد که چاره‌ای جز اینكه در کنار سخن نیکو و پند، از ابزار قدرت بهره ببرد، نبود. حال اگر ایشان در چنین مواقعی دست به سلاح نمی‌برد و إعمال قدرت نمی‌نمود، ما با گونه‌ای نازیبا و ناقص از تعالیم دینی مواجه بودیم که قابل اجرا نبود و اگر به‌فرض محال هم به آن عمل می‌شد، پس از چند سده چهره‌ای مسخ‌شده به خود می‌گرفت که دیگر هیچ نشانی از تمدن و فرهنگ بر خود نداشت.
اسلام جنگ را چون عمل جراحی فقط درصورتی‌که موانع با روش‌های دیگر قابل رفع نباشد، جایز می‌شمارد. گویا جنگ تصمیمی از سر ناچاری و اجبار برای تحقق اهداف درست و پسندیده است. بدین‌جهت اسلام چنین جنگی را در مقام عبادت و پرستش خداوند قرار داده است؛ اما جنگ برای مقاصد نادرست را بسیار قبیح و ناپسند می‌شمارد.

▫️برشی از مقالۀ «جهاد در سيرۀ نبوی‌» نوشتۀ دكتر محمدآصف قدوايی، ترجمه و اقتباس: عبدالرئوف شهنواز، چاپ شده در شمارۀ 71-72 مجلۀ ندای اسلام

https://t.me/nedayeislammagazine1379


🔶 چه زمانی توبۀ ما پذیرفته می‌شود

🔻امام نووی رحمه‌الله می‌فرماید: اگر توبه از گناهی‌ست که ارتباطی با حق آدمیان ندارد، برای قبولیت آن سه شرط وجود دارد:
1. دست از گناه بكشد؛ 2. از انجام گناه سخت پشیمان شود؛ 3. عزم و اراده نماید كه دیگر آن گناه را تكرار نكند.

🔻هرگاه این سه شرط یافت شدند، آنگاه توبه صحیح و قبول می‌شود. اما اگر توبه از گناهی بود که در آن حق انسانی تلف شده است، آنگاه برای صحت و قبولیت توبه، علاوه‌بر سه شرط فوق، شرط چهارمی هم وجود دارد و آن اینكه از صاحب حق حلالیت بخواهد یا حق او را ادا كند.(نووی،1386: 1/72)

▫️برشی از بخش سوم مقالۀ «اوصاف بندگان خاص الله در پرتو آيات سورۀ فرقان» نوشتۀ مولانا محمدقاسم بنی‌كمال(قاسمی)، چاپ شده در شمارۀ 71-72 مجلۀ ندای اسلام


https://t.me/nedayeislammagazine1379


🔹اقبال و قرآن

قرآن کریم دومین عاملی بود که در شخصیت اقبال مؤثر بود و او را از هر خطری مصونیت بخشید. قرآن خواندن اقبال با دیگران فرق داشت و همین تلاوت ویژه‌اش بود که باعث شده بود قرآن در عمق جان او فرو رود، وی داستان قرآن خواندنش را این‌گونه بیان می‌کند: «هر روز بعد از اینکه نماز می‌خواندم به قرائت قرآن مشغول می‌شدم، پدرم می‌پرسید: چکار می‌کنی؟ من همیشه جواب می‌دادم که قرآن می‌خوانم. مدتی به‌همین نحو گذشت. روزی کنجکاو شدم و از پدر پرسیدم، منظورت از تکرار این سؤال چیست؟ گفت می‌خواهم به تو بگویم: قرآن را طوری بخوان که گویا همین الآن بر تو نازل می‌شود. از آن روز به بعد قرآن را همراه با درک معانی و مفاهیم می‌خواندم، درنتیجه از گوهرهای گران‌بها و انوار قرآن ‌توشه برگرفتم.» قرآن کتاب محبوب او بود و ارتباط عمیق و همه‌جانبه‌ای با قرآن داشت.
دانشجویان، فرهیختگان و عالمان ما نیاز دارند که رویکردی جدید و دقت کامل‌تری به قرآن داشته باشند. محمداقبال تعبیری دارد: اگر یقین، نور و نیروی تازه می‌خواهید، چاره‌ای نیست جز ارتباط با این کتاب آسمانی. قرآن به تو علم لدنّی می‌دهد و تو را در شهرهای سعادت گام‌زن می‌نماید. این کتاب شاه‌کلید هر قفل و گرهی‌ست.
غیر قرآن غمگسار من نبود/ قوتش هر باب را بر من گشود (لاهوری، 1376: 420)


▫️برشی از مقالۀ «اقبال چگونه اقبال شد» نوشتۀ مفتی محمدقاسم بنی‌کمال (قاسمی)، چاپ شده در شمارۀ 71-72 مجلۀ ندای اسلام



https://t.me/nedayeislammagazine1379


❇️شرایط کار بیرون از خانه برای زنان


فهم نادرست از مطلبی حساس مساوی با برداشت نادرست و اشتباه است، اسلام نه زن را موظف به کار برای کسب درآمد در میادین زندگی کرده و نه او را از این کار منع کرده است که به چنین حکمی در اسلام مباح می‎گویند. البته برای کاهش آسیب‌های احتمالی مشاغل بیرون از خانه و تضمین منافع آن شرایطی برگرفته از متون کتاب و سنت که قطعاً با مقاصد شریعت هم‌سو هستند مطرح گشته است که برخی از آنها به شرح ذیل است:

▫️موافقت ولیّ زن،

▫️مناسب بودن کار با طبیعت زن،

▫️جداسازی محیط‌های کاری زنان و مردان و پایبندی زن به حفظ حجاب،

▫️زمانبندی مناسب کار برای عدم آسیب‌رسانی به امور خانواده و اجتماع،

▫️همکاری خانواده و اجتماع با زن شاغل،

▫️مباح بودن شغل یعنی شغلی نباشد که به حرام، گناه و مشکل شرعی بینجامد،

▫️اشتغال برای رفع نیاز و ضرورت شخصی یا اجتماعی باشد، مشاغلی چون آموزش، پزشکی زنان، پرستاری و پلیس زن از نیازهای جامعه، موافق با فیزیک زن و مباح شرعی هستند.

◾️برشی از مقالۀ «زنان و مشاغل بیرون از خانه» نوشتۀ ریحانه براهویی، چاپ شده در شمارۀ 71-72 مجلۀ ندای اسلام


https://t.me/nedayeislammagazine1379


💠 جهاد از دیدگاه اسلام

✅ در وهلۀ نخست تلقی بسیاری از جهاد، جنگ و مبارزۀ نظامی‌ست؛ درحالی‌که این تصور، بیانگر مفهومی تنگ و نادرست از جهاد است. جهاد در اصل و از نظر لغت به‌معنای تلاش و کوشش است. علامه سید سلیمان ندوی در بیان اصطلاحی جهاد می‌نویسد: «هر نوع تلاش و فداکاری جانی، مالی و فکری در راه اعلای حق و صیانت از آن جهاد نامیده می‌شود. جهاد گاهی اقتضا می‌نماید که انسان از عزیزان، نزدیکان و حتی جان خود بگذرد تا بتواند تلاش دشمنان حقیقت را بی‌ثمر گرداند. از نگاه اسلام هرگاه لازم باشد برای دفع حملات دشمنان اقدام به پیکار نمود و دست به سلاح برد، به‌جای خود كار پسندیده و نیكویی‌ست.»(نعمانی،1424: 4/230)
اشخاصی كه حتی آشنایی اندك با تاریخ دارند، نیك می‌دانند که هیچ نهضتی به‌صرف درستی آرمان و مبانی‌اش به موفقیت دست نیافته، مگر آن‌زمان که گروهی تمام هستی خویش را فدای تحقق آن کرده‌اند. از طرفی، صرف پیروزی و تحقق آرمان‌های یک نهضت نشان حقانیت و برتری آن بر سایر نهضت‌ها نیست، بلکه باید آن را مرهون فداکاری جانی و مالی پیروان آن آرمان دانست.

✅این جهادِ با جان و جهادِ با مال بود که در شهر مکه توان تحمل سخت‌ترین شکنجه‌ها را به مسلمانان می‌داد. این خوی تلاش‌گری و استقامت در مسیر تحقق آرمان‌های بزرگ اسلامی به بركت تعالیم مبارك پیامبر اسلام صلّی‌اﷲعلیه‌وسلّم در مسلمانان به‌وجود آمده بود. آنان را بر ریگ‌های سوزان می‌خواباندند، آهن گداخته بر جسم‌شان می‌گذاشتند، شمشیر بر گلویشان قرار می‌دادند، از کمان‌ها بر آنان تیر می‌بارید، گرسنگی و تشنگی بر آنان هجوم می‌آورد، اما جز صلابت و پایداری از آنان چیزی دیده نمی‌شد. سرانجام هم مجبور به ترک وطن و نزدیکان و هجرت به‌سوی حبشه و مدینه گردیدند، بااین‌همه در پایداری و استقامت‌شان ذرهای خلل نیامد. وقتی هم که در ده سال اخیر عهد نبوّت در مدینه صاحب قدرت سیاسی و نظامی شدند، توانستند مقطعی درخشان از تاریخ را رقم زنند.

✅آنگونه‌که پیشتر بیان شد، جهاد فقط بر تلاش مسلحانه اطلاق نمی‌گردد، بلکه به‌كارگیری تمامی توان و امکانات برای نیل به اهداف درست و پاک را جهاد می‌نامند. به‌همین‌جهت مبارزه با هوای نفس و خواهشات نفسانی بزرگ‌ترین جهاد نامیده شده است. نقل است كه پیامبر اسلام صلّی‌اﷲعلیه‌وسلّم به صحابه‌ای که از میدان جنگ بازمی‌گشتند، فرمود: «شما از جهاد کوچک به‌سوی جهاد بزرگ بازگشتید که همانا مبارزۀ انسان با هوای نفس خویش است.»(بیهقی:374) همچنین ایشان در حدیثی دیگر فرمود: «بهترین جهاد آن است که انسان برای رضای الهی با هوای نفس خود جهاد کند.»(طبرانی:14512)

✅کسب دانش نیز یک جهاد است؛ زیرا بزرگ‌ترین دشمن ایمان، یعنی جهالت را عقب می‌راند. برخی از دانشمندان مسلمان این نوع جهاد را از سایر انواع آن از قبیل جهاد جانی (فیزیکی) و جهادِ مالی برتر دانسته‌اند. راز موفقیت اسلام در اصل «قرآن و شمشیر» نیست، بلکه مرهون زبان قاطع و برّان قرآن است: «فَلاتُطِعِ الكَافرینَ وجَاهِدهُم بهِ جهادًا كبِیراً»(فرقان:52)؛«پس از كافران فرمان مبر و به قرآن با آنان به جهادى بزرگ بپرداز.» تلاش سخت و همه‌جانبه در راه مبارزه با ظلم، نژادپرستی، انواع بیماری‌ها، خرافات، و مشکلات اخلاقی و روحی جامعه نیز در حکم جهاد است. در حدیث نبوی آمده است: «از جمله بزرگ‌ترین جهادها سخن حق در مقابل حاکم ستمگر است.»(ترمذی:2174) فردی نزد رسول خدا صلّی‌اﷲعلیه‌وسلّم حاضر شد و اجازۀ جهاد خواست، رسول خدا صلّی‌اﷲعلیه‌وسلّم پرسید: «آیا پدر و مادرت زنده‌اند؟» پاسخ داد: بله زنده‌اند. پیامبر اسلام صلّی‌اﷲعلیه‌وسلّم فرمود: «پس در خدمت به ایشان جهاد کن.»(ابوداود:2521) یعنی خدمت به ایشان برای تو جهاد محسوب می‌شود. یکبار زنان از پیامبر اكرم صلّی‌اﷲعلیه‌وسلّم درخواست شرکت در میدان جهاد کردند. آن‌حضرت فرمود: «جهاد شما حج مقبول است.»(بخاری:2875)

▫️برشی از مقالۀ «جهاد در سيرۀ نبوی‌» نوشتۀ دكتر محمدآصف قدوايی، ترجمه و اقتباس: عبدالرئوف شهنواز، چاپ شده در شمارۀ 71-72 مجلۀ ندای اسلام



https://t.me/nedayeislammagazine1379


عزیزانی طی چند روز گذشته از نقاط مختلف کشور در خاص یا تلفنی شماره کارت و حساب داارلعلوم زاهدان و مسجد مکی زاهدان را خواسته‌اند.
https://t.me/nedayeislammagazine1379


5️⃣. محاسبۀ نفس؛ هرگاه با هشدارها، بشارت‌ها، دستورات و نواهی قرآن مواجه می‏شویم و از آنها گذر می‏کنیم، باید به عمل و وضعیت ایمانی خود نگاهی بیندازیم و خود را در میزان کلام خداوند بسنجیم. آنگاه بر کوتاهی‌ها استغفار کنیم و بر استقامت بر اعمال صالح از خداوند کمک بخواهیم و این هدف و مقصود ایمان به قرآن است وَیَخِرُّونَ لِلْأَذْقَانِ یَبْكُونَ وَیَزِیدُهُمْ خُشُوعًا»(اسرا: 109)؛ «و بر چهره‌هایشان درحالی‌که گریه می‌کنند [بر زمین] مى‌افتند و [قرآن] آنان را فروتنى مى‌افزاید.»


▫️نوشتۀ مولوی عبدالرئوف شهنوازـ شمارۀ 73 مجلۀ ندای اسلام (ویژه رمضان)


#ویژه_رمضان

https://t.me/nedayeislammagazine1379


❇️ تدبر در قرآن


🔹 یکی از راه‎های استفاده از قرآن تدبر در معانی و پیام‎های آن است و قرآن خود بارها بدان تأکید نموده است. كِتَابٌ أَنْزَلْنَاهُ إِلَیْكَ مُبَارَكٌ لِیَدَّبَّرُوا آیَاتِهِ وَلِیَتَذَكَّرَ أُولُو الْأَلْبَابِ»(ص: 29)؛ «كتابى‌ست خجسته كه آن را بر تو فروفرستاده‌ایم تا [انسانها] در آیه‌هایش تدبّر كنند و تا خردمندان پند گیرند.»أَفَلَا یَتَدَبَّرُونَ الْقُرْآَنَ وَلَوْ كَانَ مِنْ عِنْدِ غَیْرِ اللهِ لَوَجَدُوا فِیهِ اخْتِلَافًا كَثِیرًا (نساء: 82)؛ «آیا در قرآن تدبّر نمى‌كنند؟ و اگر از نزد غیر خدا بود، قطعا در آن اختلافى بسیار می‌یافتند.»

🔹تدبر نیز آدابی دارد که میتواند در فهم قرآن به انسان کمک کند. از جمله می‎توان به موارد زیر اشاره کرد:
1️⃣ . تکرار آیات؛ تلاوت مکرر آیاتی خاص وسیله‌ای مؤثر در برقراری ارتباط با محتوا و مفاهیم آیات است که صحابه و صالحان امت اسلامی از آن برای تدبر در قرآن بهره می‌برده‌اند. آورده‏اند که کسی از زَیدبن ثابت پرسید: كیف تَرَى فِی قِراءَة القُرآنِ فِی سَبع؟ فقال زَید: حَسنٌ، ولأَن أَقرَأَهُ فِی نِصفٍ أَو عَشر أَحَبُّ إلیَّ وسَلْنی لِمَ ذَاكَ؟ قال: فَإنِّی أَسأَلُكَ. قَال زَید: لِكَی أتدبَّرهُ وأَقِفَ علیهِ؛ به نظرت تلاوت کل قرآن در مدت هفت روز چگونه است؟ زید پاسخ داد: خوب است، اما من مناسب‌تر می‌دانم که آن را در مدت پانزده یا ده روز تلاوت کنم؛ بپرس از من چرا این مدت مناسب‌تر است، آن مرد گفت: چرا این مدت مناسب‌تر است ؟ زید پاسخ داد: تا در قرآن به تدبر بپردازم و هدف و پیام قرآن را دریابم.(مؤطا: 471)

2️⃣. مُدارَسَت قرآن؛ مدارست و شرکت در مذاکرات قرآنی و استفاده از تجربه و فهم دیگران در باب تدبر قرآن هم عملی بسیار سودمند در درک پیام قرآن است. تابعی دانشمند مجاهدبن جبر می‌گوید: «قرآن را سه بار تمام نزد عبدالله‌بن عباس رضی‌الله‌عنه از سوره فاتحه تا پایان قرآن به صورت کامل فراگرفتم. پس از هر آیه مکث نموده، از وی در مورد معنا و پیام آن سؤال می‌نمودم.»(طبری، 2009: 1/65) شرکت در کلاس‌های تفسیر و درس قرآن به‎ویژه در ماه رمضان فرصتی مناسب برای تدبر و شناخت قرآن است که نباید از آن غفلت نمود؛

3️⃣. دقت در معانی قرآن به‏طور مستقیم؛ توجه و دقت در موضوعات مطرح شده در آیات و سوره‌ها از قبیل هشدارها، بشارت‌ها و عبرت‌ها از مفیدترین راه‌های تدبر است. أَفَلَا یَتَدَبَّرُونَ الْقُرْآنَ أَمْ عَلَى قُلُوبٍ أَقْفَالُهَا»(محمد: 24)؛ «آیا در قرآن اندیشه نمى‌كنند یا بر دلها قفل‌های آنها [زده شده] است.» براساس تجربه و نظر علامه ابوالحسن علی ندوی برای تدبر و درک پیام قرآن بهتر است تا حد امکان به‌طور مستقیم و بدون واسطه از قرآن بهره گرفت و در معانی و مفاهیم آن تدبر نمود. اگر تلاوت‌کننده، زبان عربی را به‌قدر ضرورت می‏فهمد، به‌طور مستقیم وگر نه از طریق ترجمه و پانوشت‌های مختصر در معانی قرآن دقت کند و معنای آن را دریابد.(ندوی، 1384: 141)

4️⃣. استماع قرآن و خشوع در مقابل آن؛ استماع و گوش فرادادن به آیات قرآن با خشوع و تأمل در معنا نیز از راه‌های مؤثر در تدبر قرآن است. باید هنگام شنیدن آیات خود را در مقابل قرآن تسلیم و فرمانبردار نشان دهیم و زمان نزول وحی بر مسلمانان صدر اسلام را تصور نماییم.وَإِذَا قُرِئَ الْقُرْآنُ فَاسْتَمِعُوا لَهُ وَأَنْصِتُوا لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ»(اعراف: 204)؛ «و چون قرآن خوانده شود، به آن گوش فرا دهید و خاموش بمانید تا مورد رحمت قرار گیرید.»
نماز تراویح در ماه رمضان فرصتی خوب برای استماع خاشعانه و تأمل در معانی قرآن است. شیخ‌الهند مولانا محمودحسن دیوبندی صاحب تفسیر عثمانی، مشهور به «تفسیر کابلی» در رمضان توجه خاصی به استماع قرآن داشت و شب‌ها پس از نماز تراویح به استماع قرآن از حافظان در نمازهای نفلی ادامه می‌داد؛ هر حافظ چند جزء از قرآن را تلاوت می‌کرد و چون آن حافظ خسته می‌شد، حافظی دیگر به نماز و تلاوت ادامه می‌داد و ایشان همچنان بانشاط کامل تا نزدیکی سحر به آنان اقتدا می‏نمود و به استماع قرآن می‌پرداخت.(مدنی، 1997: 158 و 159)


💠 فلسفۀ و حکمت نماز تهجد

🔹صفاوصمیمت و سکون‌و آرامشی که الله‌تعالی در تاریکی‌های شب گذاشته است در روز هرگز میسر نمی‌شود؛ زیرا تمام موجودات عالم در شب در سکوت و سکون فرومی‌روند و خلوتی جهان هستی را فرامی‌گیرد. انسان شب‌زنده‌دار با دعاونیایش خود مثل مهتابی در آن خلوت و تاریکی می‌درخشد و مورد الطاف و عنایات پروردگار قرارمی‌گیرد. شاید بنابر همین صفاوصمیمیت است كه نمازهای فرضِ شب مانند عشا و مغرب و فجر با قرائت جهری خوانده می‌شوند.

🔹نکتۀ دیگر اینکه در روایات متعدد آمده است: «یَنْزِلُ رَبُّنَا كُلَّ لَیْلَةٍ إِلَى السَّمَاءِ الدُّنْیَا، حِینَ یَبْقَى ثُلُثُ اللَّیْل الآخِرُ، یَقُولُ: مَنْ یَدْعُونِى فَأَسْتَجِیبَ لَهُ، مَنْ یَسْألنِى فَأُعْطِیَهُ، مَنْ یَسْتَغْفِرُنِى فَأَغْفِرَ لَهُ؛ پروردگار ما هر شب به آسمان دنیا با عنایت و رحمت‌های خاص متوجه می‌شود، وقتی که یک‌سوم آخر شب به پایان رسد، می‌فرماید: کیست که مرا بخواند و من اجابتش کنم، کیست که از من سؤال کند و به او عطا کنم، کیست از من آمرزش بخواهد و من او را ببخشایم.»(بخاری:1094)
در روایت دیگری آمده است: «کیست که از من شفا بخواهد و من او را شفا بخشم، کیست که از من رزق بخواهد تا به او روزی بدهم.»

🔹الله‌تعالی انسان را آفریده و مشکلات و ضرورت‌ها، حاجت‌ها و آرزوهای زیادی فرا راه وی گذاشته است. سپس با لطف و مهربانی‌اش برای رفع و برآورده ساختن آنها، برنامه‌ها، عبادت‌ها و اوقات مخصوصی به وی آموخته است. شب كه فرامی‌رسد به‌ویژه سحرگاهان، خداوند الطاف و رحمت‌های خاص خودش را بر جهانیان می‌گستراند. در آن تاریكی‌ها از یکسو شیاطین و نمایندگان فسق و ارواح خبیثه به حرکت درمی‌آیند تا انسان‌ها را به منجلاب فسق و غفلت بکشانند و از دیگرسو رحمت‌ها و عنایات الهی به‌جوش می‌آیند تا بندگان را از گزند و گمراهی آنها در حفظ و امان نگهدارند.


▫️نوشتۀ دکتر عبیدالله بادپا ـ شمارۀ 73 مجلۀ ندای اسلام (ویژه رمضان)


#ویژه_رمضان

https://t.me/nedayeislammagazine1379


🌙فضیلت شب قدر

🔹دربارۀ اهمیت و برتری این شب، همین‌قدر کافی‌ست که قرآن کریم در این شب نازل شده است و این شب بر هزارماه فضیلت و برتری دارد. امام شاه ولی‌الله دهلوی در مورد فضیلت شب قدر می‌نویسد: در شب قدر نوعی روحانیت انتشار می‌یابد، ملائکه به زمین فرود می‌آیند، مسلمانان در آن بر عبادت متفق می‌شوند، انوارشان میان‌شان منعکس می‌گردد، و شیاطین از آنها دور می‌شوند، دعاها و طاعاتشان پذیرفته می‌شود.(دهلوی،1382: 2/139)

🔸آنحضرت صلّي‌الله‌عليه‌وسلّم در دهۀ اخیر بیشتر به عبادت می‌پرداخت و برای یافتن این شب معتکف می‌شد و دیگران را هم تشویق می‌فرمود. در حدیثی آمده است که آن‌حضرت در دهۀ آخر رمضان چنان در عبادت می‌کوشید که در سایر اوقات آنقدر نمی‌کوشید.(مسلم: 1175) در حدیث دیگری از عایشۀ صدیقه رضی‌الله‌عنها روایت است: هنگامی‌که دهۀ اخیر ماه رمضان فرامی‌رسید، رسول اکرم کمر می بست و شب را با عبادت بیدار می‌ماندند، و اهل خانه را نیز بیدار می‌کرد.(مسنداحمد:1105)
آن‌حضرت برای عبادت شب قدر بسیار تأکید داشت، در حدیثی آمده است «مَنْ حُرِمَهَا، فَقَدْ حُرِمَ الْخَيْرَ كُلَّهُ، وَلاَ يُحْرَمُ خَيْرَهَا إِلاَّ مَـحْرُومٌ؛ هرکس در این شب از عبادت و بندگی محروم ماند، گویا از همه خوبی‌ها محروم گردید، و از برکاتش محروم نمی‌گردد مگر افراد بی‌توفیق و محروم.»(ابن‌ماجه:1644) در حدیث دیگری آمده است که هرشخص در شب قدر با ایمان و به نیت ثواب قیام نماید، تمام گناه‌های گذشتۀ وی عفو می‌شوند.(بخاری: 1901)

🔹منظور از قیام نمودن این است که انسان در این شب نماز بخواند یا در عبادت دیگری مانند تلاوت و ذکر و غیره مشغول شود. منظور از امید داشتن ثواب این است که قیامش برای ریا و تظاهر نباشد، بلکه فقط برای رضای خداوند متعال و نیت ثواب باشد. خطابی می‌گوید: منظور این است که به ثواب یقین داشته باشد و با بشاشت قلب قیام کند، و آن را بار و زحمتی تلقی نکند و با سستی قیام نکند. و این امر واضح است که هر قدر یقین به ثواب بیشتر باشد به‌همان مقدار تحمل مشقت و سختی در عبادت آسان‏تر می‎شود.(تهانوی،[بی‌تا]:174) در حدیث دیگری آمده است که در شب قدر حضرت جبرئیل به‌همراه جماعتی از ملائکه می‌آید و برای کسی که ایستاده یا نشسته الله را ذکر می‌کند، دعای رحمت می‌کنند.(بیهقی، شعب‌الایمان: 3/343)


▫️نوشتۀ عبدالرحمن گمشادزهی ـ شمارۀ 73 مجلۀ ندای اسلام (ویژه رمضان)


#ویژه_رمضان

https://t.me/nedayeislammagazine1379


❇️ هدف از اعتکاف


خداوند حکیم برای پرورش جسم و روح انسان ابزارهای مختلف و متعددی به این مخلوق خاص خودش عطا فرموده است. عبادت‌های گوناگون برای پرورش روح و روان انسان هستند. هر عبادت خاصیت و ویژگی خاص خودش را دارد؛ «اعتکاف» یکی از این عبادات است که آثار مثبت آن بر قلب و قالب، درون و برون انسان بر هیچ خردمندی پوشیده نیست.
هدف از اعتكاف پاک كردن دل از تعلّقات دنیوی و تفكرات مادّی و مشغول شدن به ذكر و عبادت پروردگار است. علامه ابن‌قیّم رحمه‌لله می‌گوید: هدف از اعتكاف و روح آن، دل را به ذات پروردگار وابسته كردن است؛ بدین‌صورت كه از همه منقطع و با او مجتمع شود، از غیر او ببُرد و چنان به او مشغول شود كه به‌جای همۀ خیالات و تفكّرات، ذكر پاک و محبّت او در دلش جای گیرد. امام شاه‏ولی‏الله رحمه‌الله در کتاب حجة‏الله البالغه می‏فرماید: «اعتکاف در مسجد سبب آسودگی خاطر، صفای قلب، فارغ شدن برای طاعت و بندگی، مشابه شدن با فرشتگان و دریافتن "شب قدر" است. رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌وسلم دهۀ آخر رمضان را برای اعتکاف انتخاب نمود و برای محسنین و مخلصین امت خویش سنت قرار داد.»

▫️نوشتۀ عبدالحکیم شه‌بخش ـ شمارۀ 73 مجلۀ ندای اسلام (ویژه رمضان)


#ویژه_رمضان

https://t.me/nedayeislammagazine1379


🔶 نحوه و زمان ادای زکات

✅ اگر نزد مسلمانی مقدار معینی از اموال مخصوص (اموالی که در بالا ذکر شد) وجود داشته باشد و یک‏سال بر آنها بگذرد، یك‌چهلم یا به تعبیری دیگر دوونیم درصد آن را به فقرا و مساكین و یا به مصارفی دیگر كه خدا و رسول مقرر كرده است، بدهد. (نعمانی،1384 :44) البته باید توجه داشت که هرگاه شخصی مالک نصاب زکات شد، بر او فرض می‎شود که تاریخ آن را به روز و ماه یادداشت کند، سپس چون یک‏سال قمری از آن تاریخ بگذرد، باید مقدار زکات اموال خود را مشخص کند و بپردازد. تأخیر در ادای زکات مکروه است.

✅بسیاری از مردم زکات خود را در ماه مبارک رمضان حساب می‎کنند و یا چنین می‎پندارند که ماه رمضان، ماه دادن زکات است، درحالی‏که چنین نیست، بلکه شخص در چه روز و در چه ماهی مالک نصاب شده‏ است، یک‎سال بعد(البته یک‎سال قمری) همان موقع باید زکات اموال خود را محاسبه و مشخص کند. چه معلوم که اگر همان موقع مالش را به‌قصد پرداخت زکات حساب نکند، روز بعد یا ماه بعد مالش کمتر شود و او از همان مال کمتر زکات بدهد و با این کار بدون اینکه او متوجه شود، مقداری از زکات بر گردنش باقی می‏ماند. البته اگر در همان موقع مبلغ زکات را مشخص کرد و بعداً در رمضان ادا کرد، زکاتش ادا می‎شود؛ البته تأخیر در ادای زکات، کار پسندیده‏ای نیست.


▫️نوشتۀ مولوی نصیراحمد سیدزاده ـ شمارۀ 73 مجلۀ ندای اسلام (ویژه رمضان)


#ویژه_رمضان

https://t.me/nedayeislammagazine1379


💠زكاتِ اسلامی، نظامی نوین

✅زكات معروف اسلامی، چیزی بالاتر از نیكی و انفاق به مفهوم كلی آن است و چیزی بالاتر از زكاتی‎ست که به‎طور مطلق قبل از هجرت، تشریع شده بود، و نیز بالاتر از زكاتی‌ست كه در ادیان سابق معمول بوده است؛ زكاتی‌كه در مدینه و پس از هجرت تشریع و مقرر گردید، در هیچ دین آسمانی و نظام زمینی سابقه نداشته است.

✅زكات، فریضۀ واجبی‌ست كه انكارش منجر به كفر و جلوگیری از آن، مستلزم فسق است و كسی كه با تركِ آن با جماعت مسلمانان مقابله نماید، سركوب می‌گردد. برای اثبات این موضوع، همین كافی‌ست كه خلیفۀ اول، حضرت ابوبكر رضی‌الله‌عنه برای كارزار با كسانی‌كه از دادن زكات خودداری می‌كردند، یازده پرچم برافراشت و سخن معروف خود را بر زبان آورد و فرمود: «به خدا قسم، با كسی‌كه نماز و زكات را از هم جدا كند می‌جنگم، به خدا اگر عِقالی را كه به پیامبر می‌دادند، از من دریغ كنند، برای گرفتن آن خواهم جنگید.»

✅زكات در اسلام، یك «بخشش بزرگواری» نیست كه ثروتمند به‌وسیلۀ آن بر فقیری منت نهد یا فرد دارایی به فرد نداری احسان كند، بلكه عمیق‌تر و وسیع‌تر از این چیزهاست.
زكات، بخشی از نظام اقتصادی اسلام است، نظام یگانه‌ای كه مسئلۀ فقر یا مسئلۀ ثروت را به‌طور كلی پیش از آنکه هیچ نظامی در دنیا، به علاج آن توجه كند، حل نموده است.
اسلام، اموالی را كه زكات بر آنها واجب است و نیز پایین‌ترین حد دارایی را كه مشمول زكات می‌گردد و همچنین زمان وجوب و مقدار آن را معین كرده است.

✅حكمت تفاوت مقادیر تعیین شده در زكات، این است كه هرچه تلاش انسان در كسب مال، كمتر باشد، مقدار واجب، بیشتر میشود.
امام ابن‌قیم، به این موضوع توجه نموده و در كتاب «زاد المعاد» خود با اشاره بدان گفته است: مقدار زكات مال، برحسب اندازۀ كوشش صاحبان مال در به‌دست آوردن آن و بر حسب سهولت یا سختی آن متفاوت می‎شود.
بنابراین، در مواردی كه انسان به مجموعۀ آماده‌ای از اموال، به‌صورت گنج، یا معدن، دست می‌یابد یكپنجم قرار داده شده است و گذشت سال در مورد آن شرط نیست، بلكه هرگاه به‌دست آمد، دادن یك‌پنجم آن واجب می‌شود.
در چیزهایی مانند محصولات كشاورزی كه زحمت كسب و دشواری و رنج به‌دست آوردنش بیشتر است، نصف این مقدار تعیین گردیده (یعنی یک‎دهم) و این درصورتی‌ست كه آدمی فقط شخم زمین و بذرافشانی آن را برعهده داشته باشد و آبیاری آن، به‌طور طبیعی و از طرف خدا انجام گیرد. اما در مواردی كه زحمت و هزینۀ آبیاری از قبیل هزینۀ برق و غیره برعهدۀ شخص قرار می‌گیرد، نصف یكدهم یعنی یك‌بیستم واجب گردیده است.
در مورد كارهایی هم كه تحصیل درآمد، مستلزم فعالیت مداوم صاحب مال بوده و حركت و اداره و مراقبت همیشگی لازم دارد، نصف یك‌بیستم، یعنی یك‌چهلم تعیین شده است.

✅اسلام، دارایی اندك را از مالیات زكات معاف كرده و برای هر نوع مالی، حد نصاب معینی قرار داده است كه در صورت رسیدن بدان حد صاحبش مشمول زكات خواهد بود. البته اسلام حد نصاب را آنقدر بالا قرار نداده است كه زكات، بر كسی غیر از افراد خیلی ثروتمند واجب نگردد، بلكه طوری قرار داده است كه اكثر مسلمانان، فرصت و امكان سهیم شدن در تأمین احتیاجات جامعه و یاری نیازمندان و كمك به مصالح عمومی مسلمین را داشته باشند.


نوشتۀ دکتر یوسف قرضاوی ـ شمارۀ 73 مجلۀ ندای اسلام (ویژه رمضان)


#ویژه_رمضان

https://t.me/nedayeislammagazine1379


❇️ احیای سنّت اعتكاف در رمضان


🔹بعد از احیای دو دهۀ رحمت و مغفرتِ رمضان با روزه و ذكر و تلاوت و دیگر خیرات، الله‌تعالی می‌خواهد در دهۀ آخر رمضان بنده از تمام مشغله‌های دست‌وپاگیر زندگی دنیوی آزاد شود و همه‏تن به مناجات پرداخته، در خلوت و تنهایی به ذكر و عبادت و تلاوت قرآن مشغول شود و همۀ لحظه‌هایش به یاد الله باشد و به تصفیۀ روح و باطن برسد، و این امر در احیای سنّت اعتكاف میسّر است. البته از آن مهم‌تر حصول فضیلت و احیای شب قدر است كه در دهۀ اخیر رمضان قرار دارد؛ شبی كه به نصّ صریح قرآن مجید بهتر از هزارماه است: إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِی لَیْلَةِ الْقَدْرِ. وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَیْلَةُ الْقَدْرِ. لَیْلَةُ الْقَدْرِ خَیْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ. تَنَزَّلُ الْـمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِیهَا بِإِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ كُلِّ أَمْرٍ. سَلَامٌ هِیَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ»(قدر:1-5)
🔸نكاتی که در این سوره ذكرشده عبارت است از: 1. نزول قرآن در شب قدر؛ 2. فضیلت قیام شب قدر از عبادت هزارماه بیشتر است؛ 3. نزول ملائكۀ رحمت و فرشتۀ روح (جبریل) علیه‌السلام در این شب به اجازۀ الله تعالی؛ 4. نزول بركت و سلامتی از اول شب قدر تا سپیده‌دم صبح.
🔹رمضان مجمع كمالات، نعمت‌ها و احسان‌هاست و با بهره‌مندی از آنها می‌شود راه هزارماهه را یك‌شبه طی كرد. این عطیه فقط مخصوص امّت مسلمان است نه دیگران. میزان بالای رحمت و عطوفت و كرم ربّ العالمین بر بندگان در این ماه هویداست.
▫️نوشتۀ مفتی عبدالحلیم قاضیـ شمارۀ 73 مجلۀ ندای اسلام (ویژه رمضان)


#ویژه_رمضان
https://t.me/nedayeislammagazine1379


🌙روزه و ارتباط آن با تقوا

خداوند متعال در قرآن هدف اصلی از فرض شدن روزۀ رمضان را تحصیل تقوا بیان كرده است؛ هرگاه تقوا حاصل گشت و انسان متقی شد، آنگاه به الله میرسد و دروازۀ هرگونه خیر و بركت و سعادت و خوشبختی به رویش باز می‌شود.
حال باید دید تقوا یعنی چه؟ علامه سیّد ابوالحسن ندوی ضمن بیان مفهوم تقوا می‌گوید: متقی كسی نیست كه پیوسته عبادت می‌كند، كم می‌خوابد یا اصلاً نمی‌خوابد، غذا نمی‌خورد یا كم می‌خورد و به‎كثرت نماز می‌خواند، شب‌زنده‌دار است و روزه می‌گیرد؛ بلكه تقوا یك صفت است، تقوا اسم خوف است، تقوا اسم عبادت، تلاوت و تسبیح نیست. تقوا خصلتی‌ست كه در انسان پدید می‌آید. رمضان برای این می‌آید تا ما را متّقی بگرداند؛ «لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ». تقوا آن نیست که با آمدن رمضان بیاید و با رفتن رمضان برود؛ چنین چیزی را تقوا نمی‌گویند. تقوا یعنی عادت دادن نفس به رعایت ادب خداوند و حضور خداوند را در هر لحظۀ زندگی احساس کردن؛ به‌طوری‌كه پیش از انجام هركار بیندیشد كه آیا انجام این كار سبب خشنودی الله می‌شود یا سبب ناخرسندی او، آیا مطابق دین و شریعت است یا نه. ملكه‌شدن و نهادینه شدن این عادت و احساس را تقوا می‌گویند.


▫️نوشتۀ مولوی محمد ذاکری‌فر ـ شمارۀ 73 مجلۀ ندای اسلام (ویژه رمضان)


#ویژه_رمضان
https://t.me/nedayeislammagazine1379


🔹فواید نماز شب

✍🏻 مفتی عبدالحلیم قاضی

نماز تهجّد و شب‌زنده‌داری و مناجات با خدا لذّت خاص خودش را دارد و باعث نورانیت و درخشش چهره می‌گردد. همچنین موجب نایل شدن بنده به درجه و مراتب عالی قرب الهی می‏شود و در آن وقت فرصت خلوت و مناجات با پروردگار فراهم می‏آید. از امام حسن بصری رحمه‌الله پرسیدند: چرا تهجدگزاران خوش‌چهره‌ترین مردمان‌اند؟ فرمود: چون در شب با حضرت رحمان خلوت و مناجات كرده‌اند و خداوند آنان را با نور خود مزیّن كرده است. علاوه‌براین، فواید فراوان دیگری نیز در نماز شب نهفته است؛ ازجمله:
1. مفتخر شدن به اتباع و پیروی از رسول‌لله صلّی‌الله‌علیه‌وسلّم؛

2. تقرّب الی الله؛

3. مفتخر شدن به محبت الله؛

4. حصول اخلاص و للّهیت؛

5. در ردیف عبادالرحمن قرار گرفتن: وَالَّذِینَ یَبِیتُونَ لِرَبِّهِمْ سُجَّدًا وَقِیَامًا»(فرقان: 64)؛

6. فراهم شدن توشۀ راه آخرت و دفع وحشت قبر؛

7. سلامت و تندرستی؛

8 . سعادت آخرت.



▫️شمارۀ 73 مجلۀ ندای اسلام (ویژه رمضان)


#ویژه_رمضان
https://t.me/nedayeislammagazine1379


#توصیه‌های_مهم_حضرت_شیخ‌الاسلام_برای_استفادۀ_بهتر_از_ماه_مبارک_رمضان


🔹چه زمانی روزه ما ارزش پيدا می‎کند؟

روزۀ ماه مبارک رمضان یکی از بهترین برنامه‎های زندگی‌ست. الله تعالی این برنامۀ سازنده را برای ما ترتیب داده تا ما را بسازد و متحول کند. این گرسنگی و تشنگی رحمتی از جانب پروردگار است. یک ماه به ما فرصت داده شده تا خود را بسازیم. روزه مجموعه‎ای از اعمال است که اگر به‌خوبی انجام شوند، می‎توانند تأثیرگذار باشند و در وجود انسان تحول ایجاد کنند و سبب عفو گناهان گردند.
در ماه رمضان پرخوری نکنیم و هنگام افطار نگاه ما به سفره نباشد، بلکه متوجه دعا و تضرع و زاری باشیم. از خداوند سعادت دنیا و آخرت خود را طلب کنیم. کوشش و تلاش ما این باشد که هرچه بیشتر از رحمت‎های خداوند متعال برخوردار شویم. از ذکر و یاد خدا غافل نشویم. در سحری هم از پرخوری پرهیز کنیم. فقط روزه نگیریم، بلکه علاوه‏بر روزه به تلاوت قرآن و دیگر عبادات نافله پایبند باشیم. در ماه رمضان به‏کثرت استغفار کنیم. در راه خدا با سخاوت خرج کنیم. رسول اکرم صلّی‌الله‌علیه‌وسلّم همیشه سخاوتمند بودند، اما در ماه رمضان بیش از هرزمانی در راه خدا خرج می‎کردند. شما نیز در ماه رمضان بیشتر در راه خدا خرج کنید. زکات مال‎های خود را بپردازید. افطاری بدهید. به یتیم‎ها، بیوه‎ها و خانواده‎های زندانیان رسیدگی کنید و به مدارس و طلاب علوم دینی کمک کنید.
زمانی روزۀ ما ارزش پیدا می‎کند که همۀ جوانب را رعایت کنیم. از گناه بپرهیزیم، دروغ نگوییم، غیبت نکنیم، تهمت نزنیم و از سایر گناهان دوری کنیم. زیرا گناه، ثواب روزه را ازبین می‎برد.(بیانات جمعه 13 تیر 1393)

📌شمارۀ 73 مجلۀ ندای اسلام، ویژه رمضان

@nedayeislammagazine1379
https://t.me/picture_nedayeislam/9


💠 احکام و مسائل زکات(1)

▫️تهیه و تنظیم: دارالافتاء دارالعلوم زاهدان

🔹نصاب وجوب زکات
اگر شخصی علاوه‌بر مخارج خود و خانواده‌اش، بیست مثقال طلا (87/479 گرم) یا به‌اندازۀ آن پول نقد یا مال و وسایل تجاری داشته باشد یا مجموعۀ طلا و نقره و پول و وسایل تجاری او با قیمت بیست مثقال طلا (87/479 گرم) برابر است بعد از گذشت یک سال قمری بر آنها زکات واجب است.

🔸تملیک در زکات لازم است
تملیک یعنی اموال زکات را به مالکیت فقرا یا وکلای آنان درآورد.

🔹گرفتن زکات برای چه افرادی جایز نیست؟
به شخصی که علاوه‌بر لوازم اولیه و ضروری زندگی از قبیل مسکن، سواری و وسایل و ظروف خوردونوش و غیره، 87/479 گرم طلا داشته باشد، یا طلا، نقره ، اموال تجاری ، پول نقد و وسایل غیرضروری او جمعاً معادل 87/479 گرم طلا باشند، غنی گفته می‌شود و دریافت زکات برای وی جایز نیست.

🔹به افراد ذیل گرچه فقیر باشند زکات دادن جایز نیست:
1. (اصول) مانند پدر، پدربزرگ پدری و مادری، مادربزرگ پدری و مادری؛
2. (فروع) فرزندان(پسر، دختر) نوه دختری ، نوه پسری و فرزندان آنها؛
3. همسر و شوهر هم نمیتوانند به یکدیگر زکات دهند حتی پس از طلاق تا زمانی‏که دوران عدت به پایان نرسیده است.
4. با دادن زکات به کافر زکات ادا نمی‎شود و صدقه محسوب می‏شود.

🔸زکات اجناس مغازه‌ها
در اجناس و کالاهای تجاری، باید براساس قیمت فروش کلی زکات پرداخت شود، نه قیمت خرید.
در محاسبۀ سال زکات و پرداخت آن، معیار، گذشتن یک سال قمری است نه شمسی، (بنابراین سپری شدن یک سال براساس سال قمری محاسبه شود.)
تأخیر در ادای زکات بدون عذر گناه است.


▫️شمارۀ 73 مجلۀ ندای اسلام (ویژه رمضان)


#ویژه_رمضان
https://t.me/nedayeislammagazine1379

Показано 20 последних публикаций.

512

подписчиков
Статистика канала