✅ سوزش معده و سکسکه چگونه میتوانند افراد را مستعد ابتلا به سرطان مری کنند؟
@pluricancer✍ شریف مرادی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه رویان
تقریباً همه ما لااقل در مقطعی از زندگی مان، سوزش معده را تجربه کردهایم. و البته همه ما بارها برایمان اتفاق افتاده که سکسکه کنیم! اما چه اتفاقی برای ما میافتد وقتی که دچار سکسکه یا سوزش معده میشویم؟ وقتی که سکسکه و یا احساس سوزش معده میکنیم، در واقع در اثر رفلاکس معده، محتویات معده وارد بخش تحتانی مری میشوند که با توجه به اینکه شیره معدی، اسیدی است، به صورت سوزش معده آن را احساس میکنیم، در حالی که در اصل باعث احساس سوزش در تحتانی ترین بخش لوله مری میشود. سکسکه چون یک واکنش گذراتری است، حتی ممکن است سوزش ناشی از آن را احساس نکنیم، اما سوزش معده (که تحت عنوان «بیماری رفلاکس معده-مری» یا GERD شناخته میشود)، تأثیر بیشتری روی مری میگذارد. این تأثیر به ویژه زمانی مضرتر است که به صورت مزمن و طولانیمدت باشد (که متأسفانه در هموطنان ایرانی بسیار شایع است).
در نتیجهی مجاورت مزمن قسمت تحتانی مری با اسید معده یا محتویات اسیدی آن، بافت پوششی مری بتدریج از حالت سنگفرشی طبیعی خود به حالت استوانهای (که شبیه بافت پوششی روده است) تبدیل شده و تغییرشکل پیدا میکند. مجاورت بیشتر با اسیدیته بالا در طول زمان، تغییرات بیشتری را در بافت پوششی مری تحریک کرده و به حالتی #پیشسرطانی تحت عنوان «مری بارِت» (Barrett's esophagus) درمیآورد.
در بسیاری از موارد، افراد میتوانند با کنترل سوزش معده به واسطه تنظیم رژیم غذایی خود (مثلاً مرتب کردن وعدههای غذایی، کمتر چای خوردن، چای لب سوز و نوشیدنی های داغ نخوردن و عدم مصرف یا مصرف کمتر ترشیجات) و یا مصرف دارو، باعث بهبود خودبخودی سوزش معده (GERD) و در نتیجه بهبود مری بارت شوند. تجربه شخصی برخی افراد آن است که وقتی فاصله بین وعدههای غذایی آنها بیشتر باشد، بهبودی چشمگیری را در قبال سوزش معده احساس میکنند (در نتیجه در طول ماه رمضان، تقریباً هرگز سوزش معده ندارند). این رویکرد ممکن است لااقل برای یکسری از افراد که سوزش معده مزمن را تجربه میکنند، کمککننده باشد.
اما چنانچه، سوزش معده و به دنبال آن، مری بارت برای مدت طولانی درمان نشود، احتمال ابتلا به #سرطان_مری از نوع آدنوکارسینوم (که در بخش تحتانی مری اتفاق میافتد)، به طور چشمگیری افزایش پیدا میکند. پس لازم است مراقب سوزش معده باشیم و آن را کنترل کنیم.
سرطان مری دارای نوع دومی هم هست که تحت عنوان «کارسینوم سلول سنگفرشی مری» شناخته شده و به عللی غیر از اسید معده، در دو سوم بالایی مری به وجود میآید.
درباره آدنوکارسینوم مری و همچنین نوع سنگفرشی سرطان مری، بیشتر خواهم نوشت.
👇
🆔
@pluricancer