♻️ذهنيت کودک عصبانی :♻️
● ذهنیت کودک عصبانی جنبه ایی از شخص است که عصبانیت یا خشم را در پاسخ به نیازهای مرکزی براورده نشده احساس و ابراز می کند.ذهنیت کودک عصبانی در حالاتی از عصبانیت مهار نشدنی یا به سختی مهار شدنی مشهود است.
● جلوه های شدیدتر ان شامل شواهدی مانند؛ جیغ زدن، فریاد کشیدن، فحش دادن، پرتاب کردن، کوبیدن یا شکستن اشیا می شود. جلوه های خفیف تر آن شامل شواهدی مانند؛ حالت آشفته یا عصبانی صورت یا بدن و صحبت کردن با صدای بلند یا عصبانی می شود.
● چنین واکنش هایی اغلب نامتناسب با رویدادهایی هستند که آنها را راه اندازی می کنند و معمولاً به واسطه طرح واره ها، مقداری تحریف شده اند. اغلب، این حالت شامل احساسات برون ریخته شده ای است در پاسخ به بی عدالتی و بی انصافی که فرد درک کرده است.
👈🏿به طور مثال، مراجعی ممکن است به خاطر دیر رسیدن درمانگرش تنها برای یک جلسه بسیار خشمگین شود، همسری به خاطر تحقیر شدنش توسط همسرش بسیار عصبانی شود، یا کارگری ممکن است کنترل خود را از دست بدهد و به رئیسش به دلیل اینکه قدردان زحماتش نبوده است حمله کند.
● در بیشتر موارد چنین ادراکاتی از بی عدالتی، احتمالاً در بردارنده ریشه ای در واقعیت هستند، یعنی آنها تا قسمتی بر پایه بی انصافی یا بی عدالتی واقعی هستند. به هر حال تحریفهای مربوط به طرح واره قسمت زیادی از این واکنشهای شدید را تبیین می کند .
▫️ذهنیت کودک عصبانی ممکن است ناشی از احساس
👈🏿بدرفتاری (طرحواره بی اعتمادی/ بدرفتاری)
👈🏿رهاشدگی (طرح واره رهاشدگی)
👈🏿بی توجهی (طرحواره محرومیت هیجانی)
👈🏿یا تحقیر (طرح واره نقص / شرم)
در افرادی که نیازهای هیجانی در رابطه با والدینشان به شدت ناکام مانده یا برآورده نشده است باشد.
▫️ذهنیت کودک عصبانی همچنین ممکن است ناشی از احساس ناکامی یا بی طاقتی در افرادی باشد که حس استحقاق (طرح واره استحقاق) یا فقدان کنترل خویشتن شان (طرح واره خود نظمی خود کنترلی ناکافی) ادامه لوس شدن یا مناسب نبودن محدودیت هایشان در کودکی باشد.
▫️چنین افرادی ممکن است وقتی نیازها یا امیالشان بلافاصله برآورده نشود، ذهنیت کودک عصبانی در آنها فعال شود.
زمانی که ذهنیت کودک عصبانی راه اندازی می شود ممکن است فرد بد اخلاق به نظر برسد:
🔻🔻🔻
مشتهای گره کرده، صورت قرمز شده، کوبیدن پا به زمین و موارد دیگر؛ عکس العمل هایی که اغلب نتیجه معکوس دارند. دیگران این رفتارها را بچه گانه و نامناسب با تهدید کننده و ترسناک می بینند و این گونه رفتارها می توانند نتایج منفی در ارتباطات و در محل کار داشته باشند.
▫️در مقابل، جلوه سالمی از عصبانیت که شامل ابراز احساسات در چهارچوب محدودیتهای مناسب می باشد، مؤثر است.
▫️یک تصویر نادرست مرسوم این است که عصبانیت به خودی خود ویرانگر است. اما در واقع، عصبانیت می تواند به روشن شدن مشکلات و تعارضات کمک کند و امکان حل آنها را فراهم آورد.
▫️در حالی که، شخصی با ذهنیت کودک عصبانی، اغلب فاقد جنبه بزرگسال سالم و قدرتمندی است که قادر باشد این واکنش ها را تنظیم و از آنها در مسیرهای درستی استفاده کند .
▫️در موارد شدیدتر، افرادي که دارای ذهنیت کودک عصبانی هستند می توانند یک خطر واقعی براي دیگران باشند (به طور مثال، در موارد خشونت جاده اي ،خشونت خانوادگی یا بدرفتاری فیزیکی با بچه ها).
▫️در چنین مواردی افراد احتمال خون جلوی چشمان شان را می گیرد و وارد مرحله ای از عصبانیت می شوند که در آن کنترل خود را از دست می دهند و با خشونت رفتار می کنند.
▫️چنین افرادی عصبانیت خود را انفجاری توصیف می کنند که در یک چشم به هم زدن از صفر به صد می رسند و هیچ حد وسطی ندارند.
▫️حتی زمانی که افرادی با ذهنیت کودک عصبانی قادر به کنترل چنین واکنش هایی در لحظه هستند، ممکن است عصبانیت شان را مخفی و ناملایماتی را که دریافت کرده اند نشخوار کنند.
▫️این نشان می دهد که طرح واره های درگیر با این واکنش ها فعال باقی می مانند.
👈🏿برای مثال، بیماری که در بیمارستان پزشک قانونی بستری شده و با دوستش درگیری فیزیکی داشته احساس می کند یک مشت گره کرده دائماً در شکمش قرار دارد. این احساسات فروخورده احتمالاً بعداً زمانی که توسط اتفاقی تحریک شوند طغیان می کند .
🔽🔽🔽🔽🔽🔽🔽🔽
♻️کانال آکادمی تخصصی طرحواره درمانی دکتر عباس شفیعی ♻️
@schematherapyforempowerment