روشنفکری دینی


Kanal geosi va tili: ko‘rsatilmagan, ko‘rsatilmagan
Toifa: ko‘rsatilmagan


کانالی برای بررسی و مطرح شدن مباحث روشنفکری دینی/ برای ارتباط با ادمین می توانید با اکانت @mmasiha در ارتباط باشید.

Связанные каналы

Kanal geosi va tili
ko‘rsatilmagan, ko‘rsatilmagan
Toifa
ko‘rsatilmagan
Statistika
Postlar filtri


#عاشورا از سه منظر
تحقیقی درباره یوم کیپور، فضیلت روزه عاشورا، و فضائل بی پایه روز عاشورا
سنگینی بار مصیبت عاشورای سال ۶۱ باعث اشتباهاتی در تفکر رایج شیعه شده است.
منظر اول: به باور یهودیان در یوم کیپور خدا گناه بنی اسرائیل را مورد بخشش قرار داد. پیامبر و مسلمانان سال اول هجرت در مدینه را که یوم کیپور با عاشورا مقارن بود روزه گرفتند. با نزول آیات روزه در سال دوم، روزه واجب مسلمانان به ماه رمضان منتقل شد و از روزه عاشورا رفع وجوب شد، اما جواز آن باقی ماند.
منظر دوم: استحباب روزه عاشورا فتوای اجماعی اهل سنت است. در فقه شیعه مهمترین قائلان به استحباب روزه عاشورا با قید حزن شیخ طوسی، محقق حلی و صاحب جواهر هستند. البته تردیدی در حرمت روزه عاشورا به عنوان تبرک در تاسی به فرومایگان بنی امیه نیست. فضیلت روزه عاشورا نه تنها از پیامبر در منابع فریقین روایت شده بلکه در منابع شیعه مستند به روایات معتبر از ائمه (بعد از فاجعه کربلا) است. کلیه روایاتی که در منع از روزه عاشورا و ارتباط آن با واقعه مولمه سال ۶۱ در منابع شیعی نقل شده اند فاقد اعتبار سندی هستند. اینکه بنی امیه امام حسین را در روز عاشورا به شهادت رساندند به دلیل سوء استفاده از فضیلت روز عاشورا بوده است، آنچنانکه خوارج هم امیرالمؤمنین را در شب قدر به شهادت رساندند، برای سوء استفاده از فضیلت ایام قدر. تلخی شهادت مولای متقیان باعث نشده فضیلت شبهای قدر نفی شود. فضیلت روز عاشورا و استحباب روزه آن امری مستقل از فاجعه قتل فجیع سیدالشهداست، و حساب این دو باید از هم جدا نگاه داشته شود.
منظر سوم: در متون سنی و شیعی فضایل متعددی به این روز نسبت داده شده است، از جمله روایت امام باقر در تهذیب و اقبال مبنی بر اینکه: در این روز توبه آدم و حوا پذیرفته شد، کشتی نوح به ساحل رسید، دریا برای موسی و بنی اسرائیل شکافته شد و فرعون و سپاهیانش غرق شدند، و امام زمان قیام خواهد کرد! در روایت شیخ صدوق از میثم تمار نقل شده که احادیث فضیلت عاشورا جعلی هستند. درباره هیچیک از فضائل روز عاشورا و نیز انکار آنها از هر دو سو روایت معتبری در دست نیست! حساب سیدالشهدا را از ادبیات فربه ساختگی که متاسفانه بخش عظیمی از ادبیات مذهبی ما را تشکیل می دهد باید جدا کرد. ادبیات عاشورایی شیعه نیاز به یک جراحی بسیار سنگین دارد.(محسن کدیور)


فراموشخانه dan repost
یک پروژه قرانی تصویری رو دو سه روز هست شروع کردیم. نام پروژه هم قرانیان هست و سعی کردیم به پانزده زبان رایج بین مسلمین باشد تا با طیف های مختلفی در ارتباط باشیم.

هر روز یک ایه کوتاه قران و پیام ان به صورت موشن گرافیک منتشر می شود. ممنون میشوم با ما همراه باشید و در ترویج پیام قران مشارکت کنید.

https://www.instagram.com/quranian1/


🍁جریان روشنفکری ما با غفلت از تأثیر فقه باعث تأخیر در توسعه سیاسی کشور شده است.

🔸بحث روی مبانی کلامی شاید آثار عملی نزدیکی نداشته باشد. به‌عنوان مثال وقتی شما بحثی کلامی از نبوت را مطرح می‌کنید، شاید خیلی راحت رقیب شما نظر شما را به نوعی بدبینی بکشاند و آن وقت شما نمی‌توانید توضیح دهید و گفت‌وگو قطع می‌شود. همان کارهایی که آقای سروش کردند بسیار ارزشمند بود، اما تجربه نشان داد مناقشه در حوزه کلام خیلی نتوانست راهی باز کند.

🔸مناقشه در حوزه فقه و حقوق و عمل سیاسی شاید بتواند راه را باز کند و به تدریج بحث‌های کلامی و فلسفی هم پشتیبانی آن را خواهند کرد. جریان روشنفکری ما با تکیه بر فلسفه و کلام و غفلت از تاثیر فقه و امکانات فقه در حوزه زندگی سیاسی باعث تاخیر در توسعه سیاسی کشور شده است.

🍂 ویژه نامه انقلاب مشروطه،مصاحبه روزنامه فرهیختگان با داوود فیرحی، 14 مرداد97.

https://t.me/roshanfekrdini


https://www.youtube.com/watch?v=GYv7txtai5k&t=37s&list=PLzCXQZedPlzQ6dqHEABwdaqL0yg03gBfh&index=3
پاریس- جمعیت رحمان| صحبت‌های قابل تامل محمدجواد اکبرین درباره عاشورا-محرم ۹۷
جمعیت رحمان- مسلمانان پارسی زبان پاریس سپتامبر ۲۰۱۸ سخنران: محمدجواد اکبرین موضوع: «زبان عاشورا و بحران ترجمه»


https://www.youtube.com/watch?v=iCATMI0clD8&index=2&list=PLzCXQZedPlzQ6dqHEABwdaqL0yg03gBfh&t=23s
پاریس| جمعیت رحمان: سخنرانی متفاوت دکتر حسن فرشتیان محرم 1397
جمعیت رحمان (مسلمانان پارسی زبان پاریس): 22 سپتامبر 2018 سخنران: دکتر حسن فرشتیان حقوقدان و دین پژوه موضوع: «نهضت حسین: اقامه شریعت؟ یا احیای عدالت؟»


حسن فرشتیان
«نهضت حسین: اقامه شریعت؟ یا احیای عدالت؟»
دو خوانش اساسی از حادثه عاشورا وجود دارد. در خوانش اول، حسین شهید امر به معروف و نهی از منکر به معنای مصطلح امروزی و مرتبط به فقه و شرعیات است، و چون یزید فاسق و فاسد بود حسین با وی بیعت نکرد.
در خوانش دوم، حسین شهید عدالت و حریت بود ایستادگی وی در برابر یزید، به خاطر فسق یزید و بی مبالاتی او به شریعت نبود بلکه به دلیل بی عدالتی های اجتماعی و سرکوب کرامت انسانی توسط یزید بود.
تفاوت دو خوانش، در نتیجه کاربردی درس گرفتن از عاشورا نمایان می شود.
بی تردید، حسین که عزیزترین فرد زمان خویش از خاندان پیامبر بود، هنگامی که جانش و عزیزانش را برای امری قربانی می کند، بی تردید، آن امر، از اهمیتی بالا برخوردار است. اگر حسین شهید امر به معروف (با کاهش آن به امور فقه و شریعت) باشد، یا شهید عدالت و کرامت و آزادگی انسان باشد، دو نتیجه متفاوت گرفته می شود.
این سخنرانی، در پی آنستکه پس از بررسی ادله دو خوانش فوق، اثبات کند که حسین، شهید عدالت و کرامت بود. معروف ها و منکراتی که در کلمات وی مورد استناد قرار گرفته است، معروف و منکرات اجتماعی است. حسین بیش از آن که به بی مبالاتی فقهی و شرعی یزید اشاراتی بکند، به ظلم و عدوان و عدم مراعات حقوق مردم تاکید می کند.
مهمترین کلید واژه های گفتار حسین، «عدالت»، «آزادگی» و «کرامت» انسان است.


🔶 نهضت #عاشورا، حرکت وحدت‌بخش #جهان_اسلام
🔺 واکاوی نقش عزاداری #امام_حسین (ع) در #اتحاد_شیعه_و_سنی

🔹 گاهی از گوشه‌وکنار وسوسه‌هایی شنیده می‌شود که #عزاداری برای امام حسین (ع) باعث اختلاف بین #شیعه و #اهل‌سنت می‌شود؛ لذا بهتر است عزاداری نکنیم و یا حداقل بدون تبلیغات و سروصدا عزاداری کنیم! اما با کمی دقت، آشکار می‌گردد که این نگاه، بسیار سطحی و ساده‌انگارانه است. این در حالی است که عزاداری امام حسین (ع) نه تنها باعث اختلاف و #تفرقه بین صفوف مسلمانان نیست، بلکه عامل بسیار مؤثری در راستای تحکیم #وحدت_اسلامی است.

🔹 حقیقت آن است که در واقعه #کربلا، ما با حادثه‌ای مواجهیم که در آن، پیشوایی به‌همراه پیروان خود، برای احیای ارزش‌های اسلامی و انسانی علیه موجودی پست و فرومایه و ضداسلام قیام کرده و در این راه از هیچ‌گونه فداکاری و بذل جان دریغ ننموده است. عزاداری برای چنین شخصیت‌هایی، قبل از آنکه یک عمل مذهبیِ خاص باشد، یک واکنش اسلامی و انسانی است و چه دستگیره‌ای محکم‌تر از این برای چنگ زدن تمام مسلمانان به آن و جمع شدن حول محور آن؟!
goo.gl/pHbCQT

👈🏻مطالعه متن کامل مقاله در پایگاه اینترنتی اندیشکده برهان:
👉🏻 http://borhan.ir/NSite/FullStory/News/?Id=11050

✍🏻 مصطفی عزتی
#گروه_فرهنگی_اجتماعی


🔻اقبال گاهی زود می‌آید🔻

✍️سیدحسن اسلامی

✔️نوشته حاضر بهانه‌ای است برای همدمی و همسخنی دوباره با اقبال لاهوری، متفکر اصیل و جسور مسلمان که شعر را رسانه‌ای برای انتقال آرمان فکری و اجتماعی خود ساخت. با این نگاه، این نوشته شش بخش را در بر می‌گیرد. در بخش نخست به اجمال زمانه اقبال و وضع مسلمانان و دیدگاه‌هایی که برای رهایی از وضع نامطلوب آن روزگار ارائه شده بود، معرفی شده است. بخش دوم نظریه خودی اقبال را معرفی می‌کند. در بخش سوم نقدهای اقبال بر اندیشه‌‌های ملی‌گرایانه و سکولار را در جامعه اسلامی تحلیل می‌شود. چهارمین بخش نظریه اقبال درباره قرآن و ضرورت بازگشت به آن را گزارش می‌کند. پنجمین بخش به اقبال و خاندان علی (ع) اختصاص دارد. ششمین و فرجامین بخش در باب همگرایی جامعه اسلامی و نقش آموزه‌های دینی در آن است.

📎 متن کامل این یادداشت در دین آنلاین:
http://dinonline.com/doc/article/fa/7946/


استاد احمد عابدینی(بازاندیشی دینی) dan repost
ظهر عاشورا.pdf
136.5Kb
امام حسين (ع) پيشگام در مذاكره و هديه دادن آب به دشمن براي زمينه سازي جوّ جهت مذاكره. http://t.me/ostadahmadabedini68


@binam_bot dan repost
حقیقت جاودانه عاشورا و جلوه های آن

محسن آرمین

سخنرانی عاشورا و زندگی

حسینیه محبان الائمه

۲۹ شهریور ۱۳۹۷ - ۱۰ محرم ۱۴۴۰


🍁 🍁 شما چرا برای آشتی بین دین و تجدد به سراغ فقه رفتید؟ یکسری از نقدها به شما این است که مسائلی که شما به دنبال آن هستید قبل از اینکه بخواهند در فقه تعیین ‌تکلیف شوند، باید در فلسفه و کلام ماهیت آنها بررسی شود، اما شما مستقیما به سراغ فقه می‌روید. دلیل اینکه به سراغ فقه رفتید را بفرمایید.

✔️ من در این حوزه دین و دولت کار کردم و بیشترین زمان عمرم صرف دانش سیاسی و علوم حوزوی شده است. تصور من این بود که به دو دلیل باید به فقه و رابطه آن با دولت جدید بیشتر فکر کرد. یک اینکه فقه، تنها دانش عملی ما است که با عمل درگیر است. ما فلسفه می‌خوانیم، ولی هیچ‌گاه در دادگاه‌ها فیلسوف نمی‌بینید، یا در حکومت فیلسوف به معنی غربی نمی‌بینید. در مورد تحریم‌ کردن‌ها، واجب کردن‌ها، الزام کردن‌ها، مجازات‌ها مثل احکام دیه و قتل یا وجوب رأی دادن و موارد دیگر، این فتوای فقهی است که عمل می‌کند نه در واقع نظر و دیدگاه فیلسوفان. این یکی از دلایلی است که من احساس می‌کردم باید رابطه «فقه» و زندگی مدرن را بیشتر کاوش کرد، چون فقه مبنای قانون موضوعه در کشورهای اسلامی است. یا به استناد فقه، با برخی قوانین موضوعه مخالفت، یا با ارجاع به فقه قانون‌گذاری می‌کنند. اگر شما ملاحظه کنید در نظام قانونگذاری کشورهای اسلامی، هر کجا قانونی وجود نداشته باشد به فتواهای مشهور مجتهدین استناد می‌کنیم. این چیزی است که نمی‌توان از آن گذشت.

✔️دومین دلیل این بود که فقه یک دانش است. دانش جدید و قدیم دارد، ولی این چنین نیست که بگوییم همه یک دانش قدیمی است. فلسفه اساس زندگی جدید در غرب است. شما تاریخ فلسفه در غرب از افلاطون تا اندیشمندان جدید همانند راولز یا هابرماس و اینها را در نظر بگیرید. در واقع فلسفه، خود به دو دوره قدیم و جدید تقسیم می‌شده است. کسی نگفته است چون فلسفه قدیم هم بود، الان دیگر به درد نمی‌خورد، بلکه این فلسفه است که تبدیل به فلسفه سیاسی قدیم و جدید اروپا شده است. اگر این چنین نگاه کنیم، فقه یک دانش است و دانش همیشه پوست می‌اندازد و پابه‌پای زندگی حرکت می‌کند، بنابراین اگر بتوانیم توازن تحولات زندگی و دگرگونی ‌ها در دانش فقه را به نحوی تنظیم و دنبال کنیم، زندگی سیاسی از التهاب ویرانگر آن خارج می‌شود.

✔️بنابراین من این بحث را به این دو دلیل در ذهن داشتم؛ یکی اینکه فقه تنها دانش عملی ما است که پایه قانونگذاری، دولت، نهادهای سیاسی است و رفتار مردم را هم تعیین می‌کند و دوم اینکه فقه یک دانش است و ممکن است به قدیم و جدید تقسیم شود، پوست بیندازد و سرانجام هم با دنیای جدید خودش را تطبیق دهد و در عین حال برای آن حرف بزند و شرط بگذارد و قالبی که برای مسلمانان مناسب است را پیدا کند.

🍂گفتگو حجت الاسلام فیرحی با ویژه نامه انقلاب مشروطه روزنامه فرهیختگان، 14 مرداد97.


⛔️ مرگ بحث دربارۀ خدا

📌 خداناباور‌ها ارزش‌هایشان را از کجا می‌آورند؟

💢 جان گری در کتاب جدیدش «هفت گونه خداناباوری»، خداناباوریِ متعصب و پرسش‌ناپذیر را بررسی می‌کند

ریچارد داوکینز، استیون پینکر، سم هریس، دنیل دنت و چند نفر دیگر از همفکرانشان که معمولاً آن‌ها را «خداناباوران نو» می‌خوانند، این روزها جار و جنجال زیادی دارند. خداناباوران نو معتقدند ریشۀ همۀ خشونت‌ها و تعصبات بشری افکار دینی است و مبارزه با دین، نه‌تنها تلاشی علمی بلکه رسالتی اخلاقی است. اما جان گری، فیلسوف بریتانیایی، در کتاب جدیدش نشان می‌دهد چطور این خداناباورانِ مد روز، خود به بنیادگرایانی دینی تبدیل شده‌اند.
پاتریک فرین، آیریش تایمز — جان گری۱ خود را خداناباوری معرفی می‌کند که به عقیده‌اش هواداران سرشناس خداناباوری، لاادری‌گری را به امری متعصبانه، بی‌روح و ملال‌آور تبدیل کرده‌اند. او در فصل نخست کتاب جدیدش هفت ‌گونه خداناباوری نتیجه می‌گیرد که «خداناباوریِ نظام‌مند سدۀ اخیر، عمدتاً پدیده‌ای رسانه‌ای است و در بهترین حالت، باید آن را نوعی وسیلۀ سرگرمی ارزیابی کرد».

وقتی این تعبیر مذمت‌آمیز را به یادش می‌آورم، می‌خندد و می‌گوید: «این کتاب را تا حدودی به این دلیل نوشتم که پاسخ نیش‌داری به آن نوع خداناباوری بدهم». «در [خداناباوریِ نو] چیز چندان نویی در کار نیست و آنچه در آن هست، یک نسخۀ بازیافتی کسل‌کننده از صورت‌های قبلی خداناباوری است که در قرن نوزدهم به شکل جالب‌تری طرح شده بود. در آنچه «خداناباوری نو» خوانده می‌شود، پیش پای افراد دو گزینه می‌گذارند: خداناباوری و دین؛ گویی فقط یک گونه خداناباوری و فقط یک گونه دین وجود داشته است؛ این حرف از لحاظ تاريخی نشانۀ بی‌سوادی است !


❇️ متن کامل در لینک زیر👇
http://tarjomaan.com/barresi_ketab/9114/


🔸این چه اسلامی است که ما با آن زندگی می‌کنیم؟

امام موسی صدر: کدام یک از حرکت‌ها و اقدامات شما برخاسته از دین است؟ غیر از اموری که از روی عادت است؟ غیر از نماز و روزه؟ فعالیت، نشست، و برخاست، طرف‌‌داری، حزب و گروه، دشمنی، محبت، رفاقت، مهربانی، عصبانیت، خشونت و ... کدام یک از اینها برخاسته از دین است؟ آیا برای دین خشمگین می‌شوید یا برای خودتان؟ یا برای خانواده‌تان؟ یا برای دوستانتان؟ آیا برای دین چیزی را دوست دارید یا از روی هوی و هوس؟ ... مشکل ما اینجاست.
اگر اختیار دیگران را نداریم، اختیار خودمان را که داریم، آیا اختیار خودمان را هم نداریم؟ امتحان کنیم، تجربه کنیم، تمرین کنیم، از همین امروز تلاش کنیم و چند قدم راه برویم و حس کنیم که در ورای این گام‌ها، خدا و رسول خدا و ولی خدا هستند. گام به گام پیش برویم، بیایید حداقل ما دگرگون شویم و مسلمان.
این چه اسلامی است که ما با آن زندگی می‌کنیم؟ ... باید خدا را ولی خود قرار دهیم، به گونه‌ای که محرک و انگیزه ما در زندگی باشد، یعنی او ما را برانگیزد و بازدارد. در این صورت است که می‌توانیم خود را مسلمان بخوانیم، وگرنه ظاهر دین چیزی جز عادت و بازیچه نیست.

... ادامه دارد / بخش دوم
📖برگرفته از سخنرانی سال ۱۳۴۳ شمسی / کتاب #انسان_آسمان


@binam_bot dan repost
پیروزی یا شکست امام حسین در اهدافش

هادی سروش محلاتی

حسینیه محبان الائمه

۳۱ شهریور ۱۳۹۷ - ۱۲ محرم ۱۴۴۰


فراموشخانه dan repost
📝"پرچم بالاست..."

♦️"در قبایل عرب همواره جنگ بود، اما مكه زمین حرام بود و چهار ماه رجب، ذی‌القعده، ذی‌الحجه و محرم، زمان حرام. یعنی كه درآن جنگ حرام است.

♦️دو قبیله كه با هم می‌جنگیدند، تا وارد ماه حرام می‌شدند، جنگ را موقتا تعطیل می‌كردند، اما برای آنكه اعلام كنند كه در حال جنگند و این آرامش از سازش نیست، ماه حرام رسیده است و چون بگذرد، جنگ ادامه خواهد یافت، سنت بود كه بر قبه‌ی خیمه‌ی فرمانده قبیله، پرچم سرخی برمی‌افراشتند تا دوستان، دشمنان و مردم، همه بدانند كه جنگ پایان نیافته است.

♦️آنها كه به كربلا می‌روند، می‌بینند كه جنگ با پیروزی یزید پایان گرفته و بر صحنه‌ی جنگ، آرامش مرگ سایه افكنده است.
اما می‌بینند كه بر قبه‌ی آرامگاه حسین، پرچم سرخی در اهتزاز است.

♦️بگذار این سال‌های حرام بگذرد...."

📖کتاب #حسین_وارث_آدم ، دکتر #علی_شریعتی


دو نکته درباره متن زیارت عاشوراء

حسن انصاری

من قبلا درباره اصالت متن زیارت عاشوراء نوشته ام. اینجا لازم نیست آن را تکرار کنم. صرفا دو نکته را در اینجا به اختصار تمام عرض می کنم:

نکته نخست این است که چنانکه قبلا گفته ام باید متن این زیاتنامه را به عنوان مرامنامه شیعیان در دوره اموی و اوائل عصر عباسی دانست. این متن بازتاب دهنده باورها و اندیشه های ضد اموی شیعیان است در دورانی که یاد و خاطره قیام امام حسین (ع) در دل و ضمیر شیعیان به عنوان موتور محرک بر علیه سلطه امویان به کار گرفته می شد و مایه وحدتبخشی به جامعه شیعه بود. امویان ایدئولوژی قدرت پرستانه خود را تحت پوشش اندیشه وحدت جماعت و خلافت اللهی قرار داده بودند و متن زیارت عاشوراء با ادبیاتی برخاسته از عمق متون دینی هم امویان و مذهبشان را به چالش می کشد و هم با اشاره های مکرر به آل محمد مذهب بدیل را نشان می دهد و وحدت بر حول آل محمد را تبلیغ می کند. دو گانه آل محمد و آل ابو سفیان و معاویه در این متن از همینجا ریشه می گیرد. لعن های این متن را هم باید در همین چارچوب دید و فهمید.

نکته دوم: متن زیارت عاشوراء متنی است که تداوم و مشروعیت اندیشه مذهبی و مبانی فکری و دینی و سیاسی بنی امیه را نشانه گرفته است. یزید در این متن تنها یک نام است و در پشت آن کل نظام فکری و دینی امویان و مبلغان فکری آنان و فقیهان و قاضیان سلطه پرست دوران بنی امیه را تداعی می کند. به درستی نشان می دهد که قتل فرزند پیامبر با چه مبانی مذهبی و با چه انحرافی در دین ممکن شد و توجیه یافت و چه کسانی درصدد مشروعیت بخشی به آن بودند. کربلا خلق الساعه پیش نیامد. نتیجه روندی پنجاه ساله بود که در آن سلطه خلیفگان و مبانی بیعت و وحدت جماعت در حول او بر قرآن و سنت پیامبر ارجحیت پیدا کرد و دین ابزار قدرت شد. مسئله متن زیارت عاشوراء مسئله دو نگاه به دین است. این متن منطق احیای دین که بنمایه اصلی هدف امام حسین در عدم قبول بیعت با یزید بود را برآفتاب می کند و دوگانگی منطق دینی بنی امیه را که بر پایه سنت جماعت و بیعت و ادعای خلافت اللهی استوار بود با منطق آل محمد نشان می دهد. با توجه به محتوای سیاسی چنین پیامی در دورانی که این متن تدوین شده ( اوائل سده دوم قمری) است که باید اشارات این متن و توجه به نام ها و تأکیدها را در آن فهمید. به همین دلیل است که معتقدم متن زیارت عاشوراء مرامنامه سیاسی و مذهبی شیعیان در سده دوم قمری بوده است.


روشنفکری ايراني dan repost
☘️ گفت‌وگوی #یاسر_میردامادی با احمد قابل در باب خرافه‌ در دین


🔅این گفت‌وگو در آذرماه ۱۳۸۴ خورشیدی با مرحوم #احمد_قابل (۱۳۹۱ -۱۳۳۶خورشیدی) اسلام‌شناس، فقیه و منتقد سیاسی در مشهد انجام شد و ابتدا در مجله‌ی دانشجویی «سروش خرد» در دانشکده‌ی الاهیات دانشگاه فردوسی مشهد منتشر ‌شد. این مصاحبه بعدتر در سایت شخصی مرحوم قابل منتشر شد و اکنون با ویرایش جدید در سایت «صدانت» بازنشر می‌شود.


🔅در این گفت‌وگو احمد قابل معجزه را از دیدگاه ایمانی می‌پذیرد و می‌گوید باور به معجزه به خودی خود به خرافه‌باوری نمی‌انجامد. با این حال او می‌کوشد دست‌کم برخی از معجزات مشهور، مانند مرده زنده کردن از سوی عیسی یا اژدها شدن عصای موسی، را تفسیری تا حدودی طبیعت‌باورانه و نه سراسر ماوراء‌الطبیعی کند.

🔅او گرچه نقش عوامل ماوراء‌الطبیعی در جهان را می‌پذیرد اما این امور را استثناء به حساب می‌آورد. از نظر او هر کجا بتوان امری را تفسیر طبیعی کرد نباید به امور ماوراء‌الطبیعی توسل جست؛ در غیر این صورت خرافه متولد می‌شود. به تعبیر دیگر، از نظر قابل خرافه جایی شکل می‌گیرد که تأثیر ماوراء‌الطبیعه بر امور جهان را، که امری استثنایی است، تبدیل به قاعده کرد و جهان را سراسر تفسیر ماوراء‌الطبیعی کرد.

🔅از نظر او اسلام ذاتا خرافه‌پرور نیست. او با تمایز میان متون اصیل دینی و نیز تفاسیر صورت گرفته از دین معتقد است اگر متون اصیل دینی را با رویکرد عقلانی و کل‌محور در نظر بگیریم، خرافه از آن بیرون نمی‌آید. او روایات جعلی، که از نظر او تعداد آن بسیار است، و نیز قاعده‌ی فقهی «تسامح در ادله‌ی سنن» (سهل‌انگاری در بررسی سند و دلالت روایاتی که به مستحبات و مکروهات می‌پردازند) را دو عامل شکل‌گیری خرافه در اسلام می‌داند.

🔅به نزدیک قابل، عرف عقلاء از نظر شرعی امری پذیرفته است اما در مواردی که میان عقلاء اختلاف وجود دارد، شریعت حق رأی ویژه‌ی خود را دارد. او تلاش‌های خرافه‌ستیزانه را اندک و ناکافی می‌داند و تأکید می‌کند که برای ستیز با خرافه هم باید دانش کافی داشت و هم جرأت بسیار. از نظر او جهل و سوء‌استفاده، از عوامل گسترش خرافه در میان متدینان‌اند. خطراتی که خرافه‌ستیزی به دنبال دارد نیز موجب شده است که عالمان دینی خرافه‌ستیز اندک باشند.

متن کامل👇
✨ → 3danet.ir/9saPL
🌾


با سلام و احترام

تاسوعا و عاشورای حسینی را به همه علاقمندان به اهل بیت ع و عاشقان امام حسین ع تسلیت می گوییم.





20 ta oxirgi post ko‘rsatilgan.

424

obunachilar
Kanal statistikasi