🖨🎤🎬
گزارش خبر گزاري "
ايران واير "
در امريكا از انجمن شاهنامه خواني بانوان در دبي "
➖➖➖➖➖➖§
e➖➖§
e
🔶رو
ایت ناد
ره پهلوان ا
ز شاهن
امه خ
وان
ی زنان در دبی
🖌🖌🖌🖌
🖌🖌🖌🖌
د
وشنبه, 1
6 نوام
بر
ماهرخ غلامحسی
نپور
🔴«نادر
ه پهلوان»
کار
شناس ارشد ر
وان
شن
اسی اس
ت و
شاعر. او ن
خست
ین بار در تورنت
و ک
انادا،
در
نشستی با دانش
جویان درس ای
ران شناسی
دانشگ
اه
«یورک
» و
زم
انی که
به ت
حلیل رو
ان شنا
ختی ش
خصی
ت زنان د
ر ش
اهنامه م
ی پ
رداخ
ت، ب
ه فکر ر
اه اندازی
یک ان
جمن تخ
صصی ز
نانه برا
ی شاهن
امه خوا
نی افتاد
؛ ا
یدهای که بعد
ها در دبی آن را ا
جر
ایی
کرد و ت
ا کن
ون با ک
مک ب
انوان ا
ین ا
نجم
ن، بی
ش از ١٠٠ جلس
ه شاهن
امه خوا
نی برگزار کرده است.
«ایرانوایر» از او در مورد نگاه فرودسی به زنان، زنان اثرگذار شاهنامه و اهمیت شاهنامه خوانی در زندگی روزمره زنانِ دنیای امروز پرسیده است:
♦️دلیل اقبال و توجه زنان در طول سالهای اخیر به شاهنامه خوانی را در چه عواملی باید جستوجو کرد؟
به هر حال، شاهنامه یک اثر حماسی و بالطبع یک اثر مردانه به شمار می رفته است؟
@anjomanshahnamehشاید بشود گفت یکی از مهمترین دلیل اقبال سالهای اخیر زنان و روی آوردن آن ها به شاهنامه خوانی، وجود زنان قدرتمند در شاهنامه باشد؛ زنانی قدرتمند و اثرگذار که نشانه عظمت زنانگی در ذهن فرودسی بوده. این زنان در سراسر شاهنامه به چشم میخورند، چه در نقشهای منفی و چه در نقشهای مثبت؛ زنان جنگجو و مبارز، زنان عاشق پیشه، زنان مدیر و مدبر، زنان هنرمند، زنان موسیقیدان و حتی زنان پادشاه. این امر نشان میدهد که در ذهن فرودسی، اداره امور جهان به وسیله زنان اصلا اتفاق ناممکنی نبوده است. در شاهنامه زنان نقال هم هستند مثل «مشک ناز» و «ماه آفرید». مهمترین هدف من از این کار، راه یابی این کتاب ارزشمند به دنیای زنانه است. متاسفانه این اتفاق خیلی دیر افتاده است. همین که در زمان ساسانیان زنان شاهنامه خوان حرفهای و پرآوازهای وجود داشتهاند، دلیل بر این است که شاهنامه میتواند بین بانوان جای بزرگی به خودش اختصاص بدهد.
♦️نگاه فردوسی به زن را چه گونه دیدید؟
@anjomanshahnamehنسبت به چهارچوب آن زمان و شرایط موجود، شاهنامه نگاه کاملا واقعیت گرایانهای نسبت به زنان داشته است؛ برای نمونه، گاهی از سنت شکنی زنانی مانند «رودابه» و «منیژه» در رسیدن به عشق خود و شجاعتهایی که در این راه از خود نشان میدهند، میگوید و گاهی از شجاعت همراه با دژخردی «سودابه» که موجب بزرگترین جنگ بین ایرانیان و تورانیان میشود. گاهی از مدیریت و خردمندی «گلشهر»، همسر «پیران ویسه» که مدیریت برگزاری جشن باشکوه مراسم ازدواج دو شاهزاده را فراهم میکند و گاهی از زن جنگجوی بیبدیلی همچون گردآفرید که در کمال جنگجویی، جاذبههای زنانگی خود را نیز فراموش نمیکند، یا زن زیبایی مانند «اسپنوی» که شهرت او زبانزد عام و خاص بوده و تنها در نقش معشوقه پادشاه ظاهر میشود. به هر حال، شاهنامه دریای عمیق و گسترهٔ وسیعی است و در این اقیانوس بزرگ، با کاراکترهای متفاوت زنانه روبه رو میشویم. شاهنامه را باید خواند و در آن تعمق کرد. این تاکید من است.
@anjomanshahnameh♦️ریشه این تاکید چیست؟
چرا شاهنامه نخوانیم یا این که چرا اساسا تا به حال نخواندهایم؟ چرا باید این بزرگترین شاهکار حماسی و تاریخی ایرانی بیش تر به وسیله روسها، فرانسویها، آلمانیها، ایتالیاییها و سایر ملیتهای دیگر گردآوری شده باشد و اکثر نسخه های اصلی شاهنامه در کشورهایی به غیر از ایران نگهداری شود؟ به اعتقاد من، هر ایرانی باید از خودش بپرسد چرا شاهنامه را تا به حال نخوانده است؟
♦️شاهنامه خوانی را به چه شیوهای انجام میدهید؟ آیا در کارتان از موسیقی هم استفاده میکنید؟
هر نشست در دو مرحله اجرا میشود؛ در ساعتهای ابتدایی، به جستارجویی در مورد یکی از مفاهیم شاهنامه که از قبل تعیین شده است میپردازیم و هر کدام از خانمهای شرکت کننده تحقیقی مستند همراه با منبع مشخص از خودش ارایه میدهد که در درک بهتر شاهنامه به حاضران کمک میکند و در ساعت بعدی، به خوانش جمعی و نفر به نفر اشعار شاهنامه و تعمق در معانی آن مشغول میشویم. بعد از پایان هر داستان شاهنامه که اصولا چند ماه طول میکشد، آن ماجرا را به صورت شرح کوتاهی از قصه و نقالی مینویسم. این جا است که زنان خوش صدا و هنرمند انجمن شاهنامه خوانی به صورت نقالی آن بخش مورد نظر را به روی صحنه می آورند.
در جلسات شاهنامه خوانی هیچ سازی نواخته نمیشود اما در اجرای نهایی نمایش و نقالی، حتما از سازهای سنتی مانند دف، سه تار و فلوت استفاده میکنیم.
@anjomanshahnameh♦️طبعا اهدافی هم در این زمینه دنبال می کنید.
بله؛ آن چه در مرحله اول اهمیت قرار دارد، روخوانی فرد به فرد و درک معانی و مفاهیم شاهنامه و تحلیل شخصیتهای این کتاب ارزشمند به لحاظ روانشناسی و جامعهشناسی است. حتی در